Херојски подвизи полицајаца Републике Српске: Из хладних ријека спасили пет живота

Небојша Томашевић, Снежана Тасић
Херојски подвизи полицајаца Републике Српске: Из хладних ријека спасили пет живота

Приједор - Све се догодило изненада и није било времена за размишљање. Чим сам видио младића како се с моста баца у Сану, скочио сам за њим. Вода је била толико хладна да сам једва могао да дишем, али, срећом, успио сам да га спасим.

Овако је свој херојски чин описао млади полицајац из Приједора Слађан Дачић (28) који је од сигурне смрти спасио Н. М. (22), који је скочио у воду с приједорског Градског моста. Осим Дачића, храброст и несебичност протеклих дана показале су и његове колеге из Градишке и Добоја. Они су из Саве и Спрече извукли четворо унесрећених и спасили их од сигурне смрти.

Дачић је испричао да је јуче нешто иза поноћи, док је пролазио аутомобилом, на градском мосту у Приједору уочио младића који је намјеравао да се баци у воду.

- Стајао је на ивици моста спреман на скок. Пришао сам му возилом и кроз прозор сам покушао да успоставим контакт с њим, да започнем разговор. Рекао сам му: "Брате, немој", и он се окренуо према мени и казао да мора скочити. Три до четири пута је то поновио и нагласио да не зна да плива - присјетио се Дачић.

Додао је да је баш у моментима када је излазио из аутомобила како би га спасио овај младић изненада скочио у воду.

- Чим сам то видио, отрчао сам до краја моста и успут скинуо јакну и ципеле, те скочио за њим у воду. Све се дешавало у секундама. Чуо сам га како запомаже, како се бори са водом. Био је мрак, тешки услови за спасавање. Када сам почео пливати, вода је почела да ме носи, али сам успио да допливам до њега, те да га ухватим за јакну и крагну - казао је Дачић.

Према његовим ријечима, тада се, чврсто држећи младића, окренуо према обали и почео снажно да плива.

- Пливао сам око 300 метара и успио сам да с њим изађем на обалу. Нисам познавао тог момка, а тек када смо изашли, он је мало дошао себи и тада сам сазнао да је ријеч о Н.  М. (22) који је радио у једној од градских пекара. Када је завршио смјену, кренуо је у овај свој самоубилачки поход - испричао је Дачић.

Истакао је да му је веома драго што је успио да спаси један живот те да би исто поновио ако би се опет нашао у сличној ситуацији.

- Жао ми је тог човјека који се тако млад нашао у безизлазној ситуацији, па је покушао да се убије. Кад сам га спасио, захваљивао ми је више пута и говорио да је слабијег имовинског стања, али да има, да би ми све паре дао што сам га спасио. Ни хладна вода ни претрпљени шок нису ми толико тешко пали колико те његове ријечи - рекао је Дачић.

Овај храбри полицајац у вријеме овог догађаја није био на дужности, већ се из града враћао кући с дјевојком.

Сличну херојску причу имају и Дачићеве колеге полицајци Касим Бегановић и Златко Ковачевић који су 1. јануара у Градишци из хладне Саве извукли риболовца Горана Ђ. (39) који је упао у ову ријеку. Они су у акцију спасавања кренули након дојаве да се мушкарац налази у Сави и да позива у помоћ и виче да му је хладно. Унесрећеног су затекли у води како се држи за чамац. Бегановић му је пружио руку и уз помоћ колеге Ковачевића извукао га на обалу гдје су га дочекали љекари Службе хитне помоћи те му указали помоћ. Још није познато како је Горан упао у воду, али се зна да је био пијан. Према незваничним информацијама, овај рибар је и раније пијан понекад правио проблеме због којих је интервенисала полиција.

Захваљујући брзој реакцији припадника Полицијске управе Добој и ватрогасаца спасене су три особе које су "тојотом" слетјеле у ријеку Спречу у мјесту Станић Ријека код Добоја.

Несрећа се десила 1. јануара око 20.30 часова, а у возилу су били Армин Сулејмановић из Грачанице и двије малољетнице од којих је једна његова дјевојка. Према незваничним информацијама, Сулејмановић је успио да извуче дјевојке на површину воде, а из хладне ријеке су их извукли полицајци и ватрогасци. Одмах након извлачења помоћ су им пружили љекари Службе хитне медицинске помоћи, а све троје су задобили лакше повреде.

Болница

Младић Н. М., који је скочио у ријеку Сану у Приједору, смјештен је на Одјељење психијатрије болнице у Приједору. Срећом, његово здравствено стање није тешко и није угрожен.

У Полицијској управи Приједор, чији је полицајац Слађан Дачић из воде извукао овог младића, казали су да је несебичан чин њиховог колеге показатељ да су припадници МУП-а Републике Српске спремни да жртвују своје животе како би спасили друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана