Herojska pobjeda za slobodu Srpske

Vedrana Kulaga
Herojska pobjeda za slobodu Srpske

Duga Njiva - Sloboda. Samo o njoj smo maštali tih dana kada je probijan koridor. Teško je bilo, ali ne bi nas danas ni bilo da nije bilo te herojske bitke za slobodu i život. Ni nas ni Srpske.

Riječi protkane emocijama navirale su Mirislavu Kovačeviću iz Stanara, koji je prvi put nakon 1995. godine došao na Dugu Njivu kod Modriče, gdje je juče obilježeno četvrt vijeka od proboja koridora - najslavnije bitke srpske vojske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Skrivajući pogled i od sunca, priča o koridoru. U jednom momentu diže glavu i pokaza prema kućici u kojoj je bio dok su vodili ljute borbe.

- Tamo sam bio. Na vezi, a dani... Bili su, ne znam ni ja - krenu da priča pa zastade, ali ga kolega Nenad Bakaim nagovori da nastavi dalje.

Udahnu pa krenu iz početka.

- Eno tamo sam bio. Sada je sve drugačije. Nisam bio više od 20 godina. Sada sam došao da vidim kako je. Nije mi neobično. Slobodno je, to je najvažnije - reče Mirislav i napravi korak unazad.

Dušu olakša i njegov kolega Nenad.

- Volio bih da se mi Srbi više družimo, da nas bude što više i na ovakvim mjestima herojstva i da poštujemo svoje. Ovdje je krvlju natopljena zemlja, oslobodili smo je i treba je čuvati da je ne predamo. Koridor ne smije biti zaboravljen ni za naših života, niti to smiju uraditi buduće generacije - reče za kraj.

Probojem koridora prekinuta je 42 dana duga potpuna blokada zapadnog dijela RS i Republike Srpske Krajine. Obilježavanje 25 godina akcije "Koridor života", najslavnije bitke Vojske RS, počelo je liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj Njivi kod Modriče i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje. Na slavu onih koji su izvojevali bitku i značaj njihovog djela podsjetili su zvaničnici RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik zahvalio je svima koji su dali doprinos proboju koridora, ističući da Srpska nikada ne može da se odrekne svoje istorije, identiteta i života koji su položeni za njenu slobodu.

- RS je ideja koja je stvorena kao izvorno htijenje ovog naroda i ona tako i danas živi. Patriotizma nikada nije dosta, moramo ga uvijek pokazivati, prenositi i ugrađivati mladim generacijama. Srpska od prvog dana nije bila iluzija ni trenutak već trajni zahtjev naroda za slobodom. Nismo zaboravili slavne dane naše nedavne prošlosti. Pobjeda na koridoru bila jedna u nizu za Srpsku, koja danas živi u svom punom kapacitetu - rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će Srpska jednog dana biti država i da će sama za sebe odlučivati bez tutora.

- Neki smatraju da je to samo loše iskazan stav, ali vjerujem u to. Da li ću to doživjeti, ne znam, ali siguran sam da će se to dogoditi iz ljubavi naroda prema Srpskoj - rekao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je istakao da je ovo prilika da se srpski narod s ponosom sjeti vojnika i komandanata koji su život dali u briljantnoj akciji, a posebno generala Momira Talića i Novice Simića.

- Ovo je jedna od najbriljantnijih pobjeda srpske vojske i policije, u kojoj je koridor oslobođen na Vidovdan, dan koji je duboko urezan u sjećanje i svijest srpskog naroda, kao dan slobode i herojstva - rekao je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić je naglasio da su svi koji su dali živote za Srpsku ostavili zavjet za neprekidnu borbu da bi ona opstala i jačala.

Odluka o proboju koridora donesena je 18. juna 1992. godine, da bi iz blokade bio spasen zapadni dio RS i Republika Srpska Krajina, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika. Direktan povod za akciju bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Na Dugoj Njivi bila je i Dragoslava Jaćimović iz Dervente, majka jedne od 12 zvjezdica.

- I kada prođe 25 godina uvijek postoji pitanje zašto, ali osjećamo i ponos, jer su naša djeca pokrenula bitku za slobodu. Pomiješana su osjećanja. I tuge, i radosti, i ponosa - kazala je Jaćimovićeva.

Akcija za ponos Vojske RS i srpskog naroda završena je 6. oktobra izlaskom vojnih trupa na rijeku Savu.

Prava boraca

Milenko Savanović je kazao da će sve institucije RS shodno ekonomskim mogućnostima ispunjavati obaveze prema boračkim kategorijama, koje su prioritet u društvu.

- RS ima 210.000 kategorisanih boraca, među kojima je oko 132.000 boraca prve i druge kategorije, isplaćuje oko 55.000 ličnih i porodičnih invalidnina, a imamo 15.000 odlikovanih boraca i njihovih porodica - kaže Savanović.

Akcija "Koridor života"

* 14-28. juna trajala akcija

* 413 poginulih vojnika i policajaca

* 1.129 ranjenih

* 42 dana trajala blokada zapadnog dijela RS i RSK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana