Хелбах: Нема услова за уставне промјене

Срна
Хелбах: Нема услова за уставне промјене

Сарајево - Њемачки амбасдадор у БиХ Кристијан Хелбах рекао је да услови за уставне промјене у БиХ нису бољи него што су били у протеклим годинама јер се, као и до сада, непомирљиво сукобљавају супротни национални уставни концепти.

Он сматра да компромис међу различитим актерима у БиХ није ни на видику и напомиње да "без компромиса не иде".

Хелбах је поручио да међународна заједница неће у име представника власти у БиХ преузети на себе ново уређење БиХ. "Политика мора сама да прикупи потребну вољу", рекао је Хелбах за "Дневни аваз".

Говорећи о економској кризи у БиХ, Хелбах је навео да она већ дуго траје и да има велики број незапослених, због чега реформе немају алтернативу.

"Промјене се не дешавају преко ноћи, а посебно не ако је ријеч о основним социо-економским питањима. Нико не треба да буде наиван и мисли да ће све преко ноћи бити боље, и то бесплатно", наглашава Хелбах.

Он сматра да има напретка у БиХ, а као примјер наводи Реформску агенду, сарадњу влада Републике Српске и Федерације БиХ на усклађивању планова за њено спровођење, те конкретне мјере које су већ предузете.

"Више људи, који ову земљу познају дуже и боље од мене, рекли су ми да се само у ових неколико мјесеци десило више него у протеклим годинама. Сматрам то охрабрујућим. Промјене су могуће и у БиХ", каже Хелбах.

Он је поручио да подносиоци захтјева за азил у Њемачкој са подручја западног Балкана, међу којим и они из БиХ, немају никаквих шанси да га добију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана