Haskić sposoban da prati suđenje za terorizam

Srna
Haskić sposoban da prati suđenje za terorizam

Sarajevo - Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić izjavio je pred Sudom BiH, na suđenju za planiranje odlaska na strano ratište, da optuženi Amir Haskić može da učestvuje u sudskom postupku i da ne boluje od privremene ili trajne bolesti duševnog karaktera.

Kučukalić, koji je nalaz uradio po nalogu Suda BiH, rekao je da Haskić nije ovisnik i da ne ispoljava simptome društvenog poremećaja, te da ima prosječne intelektualne sposobnosti.


"Sam optuženi naglašava određenu isključivost i naglašava vjerovanja izvornog islama", rekao je vještak i dodao da je efikasna njegova sposobnost da shvati značaj djela.

Vještak je Tužilaštvu BiH rekao da optuženi čvrsto vjeruje i ponaša se u skladu sa praksom "pravog izvornog islama", prenosi Birn.

"Tokom razgovora o optužnici i stvarima iz tog akta koje ga terete, negirao je da takozvana Islamska država predstavlja izvorni islam. Njegov islam to ne praktikuje i ne podstiče", naveo je vještak.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Kučukalić je spomenuo da nije registrovano da je optuženi ranije kažnjavan, niti da išta ukazuje da je bio konfliktna osoba.

"Tokom razgovora nije spominjao negativan stav prema drugim religijama. On ne bi trebao biti potencijalno opasna osoba po sredinu", dodao je Kučukalić.

Vještak je naveo i da osoba takvih vjerovanja, ne samo u islamu, nego i drugim religijama, ukoliko bude isprovocirana, može pokazati određenu agresivnost s ciljem odbrane svojih uvjerenja.

Haskić je, prema optužnici, u novembru 2017. godine na svoj mobilni telefon instalirao aplikaciju "Telegram" posredstvom koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužilaštvo vjeruje da je pripadnik "Islamske države".

U optužnici, koja Haskića tereti da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH, navodi se da je on u porukama imamu al-Haki napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje na strani "Islamske države", te da će zapaliti svoj pasoš BiH.

Prije iznošenja nalaza vještaka Tužilaštvo je pročitalo iskaz koji je maloljetni svjedok dao tokom istrage.

Haskić je udaljen s ovog ročišta jer je po ulasku Sudskog vijeća odbio da sjedne, nakon što su to uradili svi u sudnici, iako je upozoren da je to što radi na njegovu štetu.

"Ne želim da učestvujem. Ne osjećam se dobro ovdje. Nisam ništa uradio, nisam nikome ništa skrivio", rekao je Haskić, nakon čega je doneseno rješenje da se optuženi udalji iz sudnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana