Хашки трибунал продужио рок за жалбу Младићу

Танјуг
Хашки трибунал продужио рок за жалбу Младићу

Хаг - Хашки Трибунал продужио је за три мјесеца рок за подношење жалби на првостепену пресуду, којом је Ратко Младић осуђен на доживотну затворску казну.

Првобитно је рок требало да буде данас, односно 30 дана од изрицања првостепене пресуде, али у одлуци, коју је потписао судије Тедор Мерон, наводи се да би жалбе одбране и тужилаштва у овом случају требало да буду подњете у року од 120 дана од изрицања првостепене пресуде, односно најкасније до 22. марта 2018.

Рок за подношење жалбе суд је продужио на захтјев Младићеве одбране, а тужилаштво је затражило исти рок за жалбу уколико се он одобри одбрани.

Одбрана Младића тражила је 18. децембра од жалбеног вијећа Механизма за кривичне судове у Хагу да јој рок за жалбу на пресуду продужи са 30 за још 150 дана од изрицања пресуде а тужилаштво је навело да, у случају да се одобри продужење рока, то би требало да се односи и на тужилаштво како би се ускладио жалбени процес у свим његовим фазама.

"На тај начин би се избјегла ситуација у којој једна странка мора истовремено да припрема поднеске који се односе на различите фазе случаја", закључило је тужилаштво.

Суд је међутим одлуком од 21. децембра одлучио да рок за жалбу буде 120 дана од изрицања пресуде.

Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

Хашки трибунал осудио је 22. новембра Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је "значајно доприњео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Суд је закључио да је он својим дјеловањем значајно доприњео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца...

Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана