Хашки суд правни монструм усмјерен против Срба и Српске

Срна
Хашки суд правни монструм усмјерен против Срба и Српске

Београд - Хашки трибунал је правни монструм који је креирао противправну конструкцију "удружени злочиначки подухват" само са једним циљем - да путем пресуда Србима делегализује и деконституише Републику Српску, један је од закључака трибине "Хаг и пресуде Хашког трибунала Србима из Републике Српске", која је вечерас одржана у Београду.

Сенатор Републике Српске Милан Благојевић упозорио је да се пресуде које садрже одредницу "удружени злочиначки подухват" само слажу, те да ће оне једног дана бити штиво недобронамјерним историчарима да устврде да је Република Српска злочиначка творевина.

"Имам личну потребу да укажем да то није тако и да Хашки трибунал, настао одлуком Савјета безбједности који за то није имао мандат, у свом Статуту нема ниједну правну конструкцију о жудруженом злочиначком подухватуж", рекао је Благојевић, који је и судија Окружног суда у Бањалуци.

Он каже да чињенице јасно показују да је конструкција "удружени злочиначки подухват" садржана само у оптужницама и пресудама функционерима Републике Српске и Републике Српске Крајине и у једној првостепеној пресуди шесторици Хрвата из Херцег-Босне, која још није правоснажна.

"Све ово говори о намјерама Хага. У документима Трибунала нећете наћи појам Република Српска, нити Војска Републике Српске. У 2.600 страница пресуде Радовану Караџићу нећете наћи тај појам. Тамо можете наћи само појмове као што су војска жбосанских Србаж, устав жбосанских Србаж. Све ово излази из сфере права у сферу индокринације", нагласио је Благојевић.

И адвокат из Бањалуке Небојша Пантић каже да је Хашки трибунал правни монструм, јер је настао одлуком Савјета безбједности који за то није имао мандат.

"Да је то тако најбоље илуструје реаговање /некадашњег генералног секретара УН/ Бутроса Галија на оснивање суда, који је тада рекао да је Савјет безбједности тим чином сам себи дао мандат", рекао је Пантић.

Он тврди да је на исти накарадан начин настао и Суд БиХ који је, без овлаштења, створио високи представник у БиХ и који је преузео праксу Хашког трибунала да суди "по својим правилима".

"Све је то урађено потпуно смишљено. Не треба бити наиван. Преузета је пракса Хашког трибунала који је сам донио свој Статут. Овдје је било слично. Донесена су правила која примјењује Суд БиХ иако су за кривична дјела ратног злочина остали надлежни и окружни судови у Републици Српској и кантонални судови. Они, међутим, суде по кривичном закону СФРЈ", појаснио је Пантић.

Он наводи да је то резултирало да Суд БиХ, на основу Кривичног закона БиХ, за оптужене Србе изрекне драстичне казне, док Бошњаци за слична дјела пролазе готово некажњено.

"Прије два мјесеца је Бошњак за малтретирање 27 Срба у Дервенти у протеклом рату добио два мјесеца затвора, док је мој брањеник Душко Кнежевић за слично дјело у Омарској добио 37 година затвора", рекао је Пантић.

Академик Витомир Поповић рекао је да је функција Суда БиХ била да промијени суштину Дејтонског мировног споразума и да је овај суд донио велики број одлука којима су слабљене надлежности Републике Српске.

Он је подсјетио да је посебан проблем то што је Тужилаштво БиХ од правосуђа Републике Српске изузело низ предмета значајних и за схватање суштине рата у БиХ, као што су предмет против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, те "Тузланска колона" и "Добровољачка улица".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана