Хашка матрица против истине

Горан Маунага, Свјетлана Шурлан
Хашка матрица против истине

Бањалука - Хашки трибунал изрећи ће данас првостепену пресуду ратном команданту Главног штаба Војске РС генералу Ратку Младићу којег оптужница у 15 тачака терети за ратне злочине, а званичници РС и адвокати наглашавају да је одлука одавно донесена на основу политике, а не права због чега не очекују позитиван расплет.

Предсједник РС Милорад Додик казао је јуче да ће пресуда вјероватно бити у оквиру који је до сада виђен кад је у питању пресуђивање Србима у Хагу.

- Младић остаје легенда у српском народу, човјек који је професионалне и људске способности дао за одбрану наше слободе. Командовао је војском која је бранила слободу овог народа и створила Српску - истакао је Додик и додао да ће мит о Младићу бити само ојачан негативном пресудом суда у Хагу.

Премијерка РС Жељка Цвијановић каже да је најважније да Српска настави да постоји и да разумије своју прошлост.

- Хашки трибунал доноси типске, политичке пресуде које су синхронизоване између међународног и правосуђа на нивоу БиХ с циљем да покажу да су у БиХ једни само црни, а једни само бијели. Не може се бити оптимистичан знајући ту матрицу - навела је Цвијановићева и оцијенила да је Хашки трибунал међународна превара, велика и неозбиљна прича.
Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да ће пресуда бити политичка и неправедна.

- Генерал Младић ће заувијек бити српски херој јер знамо да он није ратни злочинац - рекао је Лукач.

Шеф тима одбране Бранко Лукић каже да Младић изрицање пресуде дочекује знатно погоршаног здравственог стања.

- Љекарима није дозвољено да га прегледају, а одбрана је током целог поступка имала другачији третман од тужилаштва. Суђење генералу није било фер из више разлога - рекао је Лукић.

Хашки трибунал је подигао прву оптужницу против Младића 25. јула 1995, а другу већ 14. новембра исте године. Оптужницу је измијенио 2002. године када је смањен број оптужби, али су остале најтеже.

Младић је након 16 година потраге ухапшен 26. маја у Лазареву код Зрењанина. Суђење је почело у мају 2012, а окончано 15. децембра 2016. године.

Полиција гарантује безбједност

Драган Лукач је казао да не очекује нарушавање јавног реда и мира у РС због изрицања пресуде у Хагу.

- МУП РС, у складу са својим овлашћењима, спроводи све мјере на заштити јавног реда и мира - казао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана