Hasanbegović nepoželjan u jevrejskoj zajednici u BiH

Tanjug
Hasanbegović nepoželjan u jevrejskoj zajednici u BiH

Sarajevo - Poslanik hrvatskog Sabora Zlatko Hasanbegović proglašen je “nepoželjnom osobom” u jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu, zbog čega je opozvan poziv za njegovo učešće u ceremoniji dodjele postumnog priznanja njegovom djedu Sabriji Prohiću.

To se navodi u zajedničkom saopštenju Ambasade Izraela u BiH, Jevrejske opštine Sarajevo i porodice Prohić, prenijela je Hina.


“Ambasada Izraela, Jevrejska opština u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju”, piše u saopštenju izraelske ambasade za BiH sa sjedištem u Tirani.

U saopštenju se navodi da je predstavnik porodice Prohić, koji bi trebao da preuzme priznanje koje Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Jevreja tokom holokausta, smatrao da treba da se pozovu svi potomci pokojnog Sabrije Prohića, uključujući i Zlatka Hasanbegovića.

Međutim, kako se navodi, to je učinjeno “bez znanja da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj opštini” zbog nastojanja da “relativizuje i veliča ustaški režim, odgovoran za klanje i istrebljenje Jevreja tokom Drugog svjetskog rata” .

Ambasada Izraela je “izrazila žaljenje” jer je Hasanbegović “zloupotrebio poziv na svečanost koja slavi junaštvo Sabrije Prohića, u svoje lične političke svrhe”.

Sabriji Prohiću, njegovoj supruzi Safeti i kćerki Esmi, Izrael je dodijelio odličje jer su tokom Drugog svjetskog rata spasili jevrejsku djevojčicu Nadu Kolman, čijeg su oca ubile ustaše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana