Хасанбеговић непожељан у јеврејској заједници у БиХ

Танјуг
Хасанбеговић непожељан у јеврејској заједници у БиХ

Сарајево - Посланик хрватског Сабора Златко Хасанбеговић проглашен је “непожељном особом” у јеврејској заједници у Босни и Херцеговини због свог односа према усташком режиму, због чега је опозван позив за његово учешће у церемонији додјеле постумног признања његовом дједу Сабрији Прохићу.

То се наводи у заједничком саопштењу Амбасаде Израела у БиХ, Јеврејске општине Сарајево и породице Прохић, пренијела је Хина.


“Амбасада Израела, Јеврејска општина у Сарајеву и породица Прохић поништавају позив достављен господину Златку Хасанбеговићу за церемонију”, пише у саопштењу израелске амбасаде за БиХ са сједиштем у Тирани.

У саопштењу се наводи да је представник породице Прохић, који би требао да преузме признање које Израел додјељује особама заслужним за спашавање Јевреја током холокауста, сматрао да треба да се позову сви потомци покојног Сабрије Прохића, укључујући и Златка Хасанбеговића.

Међутим, како се наводи, то је учињено “без знања да је Хасанбеговић персона нон-грата у Јеврејској општини” због настојања да “релативизује и велича усташки режим, одговоран за клање и истребљење Јевреја током Другог свјетског рата” .

Амбасада Израела је “изразила жаљење” јер је Хасанбеговић “злоупотребио позив на свечаност која слави јунаштво Сабрије Прохића, у своје личне политичке сврхе”.

Сабрији Прохићу, његовој супрузи Сафети и кћерки Есми, Израел је додијелио одличје јер су током Другог свјетског рата спасили јеврејску дјевојчицу Наду Колман, чијег су оца убиле усташе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана