Хасанагић: Одред Ел муџахедин слушао Махмуљинова наређења

Срна
Хасанагић: Одред Ел муџахедин слушао Махмуљинова наређења

Сарајево - На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.

Хасанагић је појаснио да је током операције "Фарз 95", одред "Ел муџахедин" био претпочињен 35. дивизији, а којој је надређени био командант Трећег корпуса.


Свједок је рекао да је током те акције обавијештен да је у ширем рејону села Кестен 328. бригада заробила педесетак припадника Војске Републике Српске, међу којима су биле и три жене, појаснивши да су муџахедини отели те заробљенике, те да је од свог подређеног сазнао да се заробљеници злостављају на "13. километру" и да се почело с убијањем.

Хасанагић је тврдио да је о том догађају усмено обавијестио Махмуљина, а да је писаним путем затражио да се обавијесте команда и командант корпуса, преноси Бирн.

Свједок је испричао како је свог подређеног послао до "13. километра", али да му није било допуштено да ступи с њима у контакт, те да је о томе послао извјештај команданту корпуса на шта му је Махмуљин рекао - "Ријешће се то" или "Ријешићемо то".

Хасанагић је рекао да је командант корпуса имао контролу над одредом "Ел муџахедин", односно да је одред био у систему руковођења и командовања Трећег корпуса.

Он је појаснио да није био у контакту с командантом одреда "Ел муџахедин", те да је, када би нешто и хтио да предузме, прво морао питати Махмуљина шта да уради.

"Командант корпуса је могао нешто урадити", истакао је Хасанагић.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Наставак суђења заказан је за 28. фебруар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана