Hapšenje u Bihaću zbog trgovine ljudima

Srna
Hapšenje u Bihaću zbog trgovine ljudima

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH jutros su na području Bihaća, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, lišili slobode lice čiji su inicijali A.O. /47/ zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, saopšteno je iz SIPA-e i Tužilaštva BiH.

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima "kupio", a zatim držao u ropskom odnosu u periodu dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu tako pribavljen novac.

Uhapšeno lice izlagalo je žrtvu trgovine ljudima svakodnevnom fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju.

Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnom retardacijom, koja je svakodnevno bila izložena nehumanom postupanju i raznim torturama, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji način, navedeno je u saopštenju.

SIPA je pretresla objekat koji koristi uhapšeno lice s ciljem pronalaska predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U prethodnom periodu SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba, dok je žrtva trgovine ljudima na adekvatan način zbrinuta.

Osoba lišena slobode biće privedena u službene prostorije Sipe, gdje će biti izvršena kriminalistička obrada, a potom će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva je najavljeno da će postupajući tužilac, nakon što ispita osumnjičenog, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

SIPA nastavlja dalje aktivnosti u ovom predmetu do njegovog okončanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana