Hapšenje Čereka ne utiče na izborni proces

Agencije
Hapšenje Čereka ne utiče na izborni proces

Sarajevo - Centralna izborna komisija BiH nema nikakvu nadležnost kada je u pitanju slučaj hapšenja načelnika opštine Brod i kandidata za načelnika Socijalističke partije na lokalnim izborima Milovana Čereka, prenose agencije.

- CIK nema nikakvu nadležnost, osim u slučaju da postoji pravosnažna sudska presuda na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci i duže. Tada CIK može da utvrdi prestanak mandata ili da ne dodijeli mandat, ukoliko se osvoji - pojasnila je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, ova situacija apsolutno ne utiče na izborni proces, niti CIK može bilo šta preduzeti po tom pitanju.

Pirićeva ja napomenula da su rokovi za kandidovanje istekli, te da su odštampani glasački listići, što znači da ne može doći do zamjene kandidata.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je juče da očekuje da Skupština opštine Brod u naredna dva do tri dana imenuje vršioca dužnosti zamjenika načelnika.

Rešićeva je pojasnila da Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske predviđa mogućnost da lokalni parlament vanredno zasjeda i da imenuje vršioca dužnosti zamjenika načelnika opštine umjesto izabranog načelnika koji je trajno spriječen.

Načelnik opštine Brod Milovan Čerek uhapšen je prije tri dana zbog sumnje za primanje mita, a Okružni sud Banjaluka odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Opština Brod nema zamjenika načelnika opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana