Hapšenja i pretresi upotrazi za teroristima

G. Maunaga, Ž. Domazet
Hapšenja i pretresi upotrazi za teroristima

Sarajevo, Srebrenica - Državljanin Srbije Elma Đusinac (21) uhapšena je u Kalesiji zbog sumnje da je povezana sa terorizmom.

Nalog za hapšenje stigao je, kako saznajemo, direktno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i po hitnom postupku je doneseno rješenje o njenom protjerivanju.

- Ona ima pasoš i ličnu kartu iz Kosovske Mitrovice, a bila je prijavljena i u Kalesiji, gdje je često dolazila i družila se sa pripadnicima vehabijskog pokreta - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim agencijama, navodeći da su od uhapšene izjavu uzeli i istražioci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH koji vode istragu.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam kazao je "Glasu Srpske" da su Đusinac nedugo poslije hapšenja u utorak uveče preuzeli od SIPA.

- Trenutno se nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. Mi takođe vršimo neku vrstu istrage i više detalja o tome imaćemo naknadno - rekao je Nizam.

Đusinac su pripadnici SIPA u Kalesiji uhapsili zajedno sa njenim suprugom Enesom Mešićem, koji je nedugo nakon toga pušten na slobodu. Mešić je odranije poznat obavještajnim i bezbjednosnim agencijama BiH. Bio je u grupi osoba koje su uhapšene 3. septembra prošle godine u policijskoj akciji "Damask" zajedno sa vođom vehabijskog pokreta u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem. Nakon tromjesečnog pritvora na slobodu su pušteni svi osim Bosnića, koji je početkom ovog mjeseca prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina pretresli su u utorak naveče u Skelanima kuću odbornika u Skupštini opštine Srebrenica Dauta Tihića, a juče je saslušan njegov sin Enes. Federalni mediji su objavili da je Enes Tihić pod sumnjom da je povezan sa terorističkim grupama. Policija je na osnovu naredbe Osnovnog suda u Srebrenici pretresla prostorije koje koristi Enes Tihić u potrazi za minsko-eksplozivnim sredstvima. Enes Tihić, koji živi na relaciji BiH - Švedska, saslušan je u CJB Bijeljina. Daut Tihić je rekao da vjeruje u policiju i tužilaštvo RS i da nije pronađeno ništa što bi teretilo njega ili sina. Istakao je da je policija pronašla jedino pištolj za koji tvrdi da je prijavljen. Daut Tihić je od 2014. pod istragom i zbog sumnje da je, kao pripadnik Armije RBiH, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Hapšenja i pretresi uslijedili su poslije terorističkog napada u sarajevskom naselju Rajlovac 13. novembra, kada je vehabija Enes Omeragić ubio dvojicu vojnika Oružanih snaga BiH, i bacanja bombe na krov Policijske stanice u Zavidovićima u utorak poslije ponoći.

- Po gradu su raspoređeni pripadnici policije. Sve raspoložive snage i dalje tragaju za počiniocem ili više njih. Na području Zavidovića izvršeni su pretresi, a privedeno je nekoliko osoba - rekli su u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona i dodali da su i dalje pojačane mjere bezbjednosti.

Portparol SIPA Kristina Jozić kaže da istražni tim pod nadzorom Tužilaštva BiH sprovodi aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja napada na Policijsku stanicu u Zavidovićima i utvrđivanja činjenica.

- O pojedinostima iz istrage još ne možemo govoriti - kaže Jozićeva.

Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu i o terorističkom napadu ispred kasarne u Rajlovcu, ali nisu mogli da iznose detalje.

Ulicama Brčkog od juče patroliraju policajci sa dugim cijevima, a bezbjednosne mjere su podignute na viši nivo poslije bombaškog napada u Zavidovićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana