Haos širom Srbije, snijeg pada 24 časa

Haos širom Srbije, snijeg pada 24 časa 10.01.2019 21:55 | Glas Srpske

Zbog snijega koji neprestano pada skoro 24 sata otežan je život u mnogim dijelovima Srbije, a u pojedinim opštinama proglašena je vanredna situacija.

Zbog snježnih nanosa u nekim krajevima sela su odsječena od svijeta i bez struje već nekoliko dana.

U opštini Lučani danas je proglašena vanredna situacija zbog snijega koji neprekidno pada 24 sata, a mnogi regionalni putevi su neprohodni, prenio je RTS.

Vanredna situacija uvedena je u srijedu u Novoj Varoši, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsječeno od sveta zbog snijega koji sedam dana pada u tom kraju.

Snijeg je dostigao na nekim mjestima visinu i do jednog metra, a najteže je u Božetićima.

Predsjednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da su puteve do juče održavali lakom mehanizacijom, kao i da su uveli tešku mehanizaciju kako bi iznosili snijeg iz grada, a ponuđena im je i pomoć države.

Nekoliko sela u toj opštini je i bez struje, a ekipe Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da otklone problem.

Snijeg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati i nošen je vjetrom stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode i neočišćenog raskvašenog snijega.

Osim gradskih autobusa punih putnika i đaka, na ulicama je i mnogo taksi vozila i putničkih automobila, posebno u Jagodini, što dodatno doprinosi haosu.

Vozač “Brze pošte” iz Jagodine rekao je Tanjugu da je situacija zbog snijega teška i haotična u cijelom gradu, posebno u perifernim ulicama.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Standard” čiste ručno, lopatama pješačke prelaze i trotoare na mostovima, dok mašine za čišćenje snijega kruže gradom i čiste prilaze javnim ustanovama, bolnicama, školama i administrativnom centru.

Snabdijevanje strujom, gasom, toplotnom energijom i vodom je uredno, izjavili su danas Tanjugu gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i predsjednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Mještani Brodareva, gdje su putevi zavejani, pronašli su danas oko podneva promrzlog muškarca u snijegu, a zbrinuli su ga rođaci.

Muškarca prekrivenog snijegom, koji je davao znake života, oko 12 časova primjetio je Bajko Gojak, koji je rekao da nadležne službe nisu bile u mogućnosti da izađu na teren zbog snijega, a da su čovjeka, prije dolaska spasilačke ekipe, pronašli rođaci.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o I. K. koji živi u Zakutu, selu iznad Brodareva.

Putni pravci u brodarevskom kraju zavejani su i snijega ima skoro pola metra.

Brojna ivanjička sela na planinama planina Javor i Golija ostala su odsječena uslijed obilnih snježnih padavina koje su pogodile ovaj kraj, a najugroženija sela su Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, kao i sva sela preko 700 metara nadmorske visine.

“Meštanima najugroženijih sela prošle i ove godine podelili smo ukupno 50 raonika kako bi mogli lakše da očiste snežne nanose. Mi čistimo koliko možemo, a prioritet dajemo putevima kojima deca idu u školu i gde ima korisnika hemodijalize”, rekao je predsjednik ivanjičke opštine Zoran Lazović.

Visina snijega je u pojedinim krajevima i do dva metra.

Kritično je i u Prijepolju, gdje na višim kotama ima i do metar snijega.

Takva situacija je u Gornjim Babinama, gdje je dvadesetak domaćinstava odsječeno od svijeta.

Žena stara 78 godina iz sela Brančići kod Prijepolja, koja je u utorak po podne pronađena mrtva u snijegu, preminula je od posljedica smrzavanja.

Ona je preminula kraj puta u Brančićima, vraćajući se kući od komšija iz drugog kraja ovog planinskog, raštrkanog sela.

Pretpostavka je da se starica okliznula i pala u dubok snijeg iz kog nije uspjela da ustane, zbog čega se i smrzla na jakom mrazu.

Gotovo na svim putevima na Kosovu i Metohiji saobraćaj je otežan zbog gustog snijega koji pada, a posebno je zbog dubokog snijega i niskih temperatura teška situacija je na auto-putu Priština-Uroševac.

Teška situacija u saobraćaju traje gotovo 24 sata.

Zbog gustog snijega koji neprestano pada od juče saobraćaj se otežano odvija i u Prištini, a kako je najavljeno, komunalci neće čistiti ulice sve dok snijeg ne prestane da pada.

Zamjenik kosovskog ministra za infrastrukturu Redžep Kadriju, međutim, za Ljami onlajn kaže da su svi putevi prohodni i da su ekipe za čišćenje snijega cijelu noć bile na terenu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica