Хаос широм Србије, снијег пада 24 часа

Глас Српске
Хаос широм Србије, снијег пада 24 часа

Због снијега који непрестано пада скоро 24 сата отежан је живот у многим дијеловима Србије, а у појединим општинама проглашена је ванредна ситуација.

Због сњежних наноса у неким крајевима села су одсјечена од свијета и без струје већ неколико дана.

У општини Лучани данас је проглашена ванредна ситуација због снијега који непрекидно пада 24 сата, а многи регионални путеви су непроходни, пренио је РТС.

Ванредна ситуација уведена је у сриједу у Новој Вароши, јер је у селима те општине око 5.000 становника одсјечено од света због снијега који седам дана пада у том крају.

Снијег је достигао на неким мјестима висину и до једног метра, а најтеже је у Божетићима.

Предсједник општине Нова Варош Радосав Васиљевић рекао је да су путеве до јуче одржавали лаком механизацијом, као и да су увели тешку механизацију како би износили снијег из града, а понуђена им је и помоћ државе.

Неколико села у тој општини је и без струје, а екипе Електродистрибуције су на терену и покушавају да отклоне проблем.

Снијег који у Јагодини и Поморављу пада непрестано пет сати и ношен је вјетром ствара хаос на градским улицама, које су пуне воде и неочишћеног расквашеног снијега.

Осим градских аутобуса пуних путника и ђака, на улицама је и много такси возила и путничких аутомобила, посебно у Јагодини, што додатно доприноси хаосу.

Возач “Брзе поште” из Јагодине рекао је Тањугу да је ситуација због снијега тешка и хаотична у цијелом граду, посебно у периферним улицама.

Радници Јавног комуналног предузећа “Стандард” чисте ручно, лопатама пјешачке прелазе и тротоаре на мостовима, док машине за чишћење снијега круже градом и чисте прилазе јавним установама, болницама, школама и административном центру.

Снабдијевање струјом, гасом, топлотном енергијом и водом је уредно, изјавили су данас Тањугу градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и предсједник општине Параћин Саша Пауновић.

Мјештани Бродарева, гдје су путеви завејани, пронашли су данас око поднева промрзлог мушкарца у снијегу, а збринули су га рођаци.

Мушкарца прекривеног снијегом, који је давао знаке живота, око 12 часова примјетио је Бајко Гојак, који је рекао да надлежне службе нису биле у могућности да изађу на терен због снијега, а да су човјека, прије доласка спасилачке екипе, пронашли рођаци.

Према незваничним информацијама, ради се о И. К. који живи у Закуту, селу изнад Бродарева.

Путни правци у бродаревском крају завејани су и снијега има скоро пола метра.

Бројна ивањичка села на планинама планина Јавор и Голија остала су одсјечена услијед обилних сњежних падавина које су погодиле овај крај, а најугроженија села су Брусник, Девићи, Остатија, Мочиоци и Кушићи, као и сва села преко 700 метара надморске висине.

“Мештанима најугроженијих села прошле и ове године поделили смо укупно 50 раоника како би могли лакше да очисте снежне наносе. Ми чистимо колико можемо, а приоритет дајемо путевима којима деца иду у школу и где има корисника хемодијализе”, рекао је предсједник ивањичке општине Зоран Лазовић.

Висина снијега је у појединим крајевима и до два метра.

Критично је и у Пријепољу, гдје на вишим котама има и до метар снијега.

Таква ситуација је у Горњим Бабинама, гдје је двадесетак домаћинстава одсјечено од свијета.

Жена стара 78 година из села Бранчићи код Пријепоља, која је у уторак по подне пронађена мртва у снијегу, преминула је од посљедица смрзавања.

Она је преминула крај пута у Бранчићима, враћајући се кући од комшија из другог краја овог планинског, раштрканог села.

Претпоставка је да се старица оклизнула и пала у дубок снијег из ког није успјела да устане, због чега се и смрзла на јаком мразу.

Готово на свим путевима на Косову и Метохији саобраћај је отежан због густог снијега који пада, а посебно је због дубоког снијега и ниских температура тешка ситуација је на ауто-путу Приштина-Урошевац.

Тешка ситуација у саобраћају траје готово 24 сата.

Због густог снијега који непрестано пада од јуче саобраћај се отежано одвија и у Приштини, а како је најављено, комуналци неће чистити улице све док снијег не престане да пада.

Замјеник косовског министра за инфраструктуру Реџеп Кадрију, међутим, за Љами онлајн каже да су сви путеви проходни и да су екипе за чишћење снијега цијелу ноћ биле на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана