Хан спремио условне похвале

Ведрана Кулага
Хан спремио условне похвале

Бањалука - Високи представник за проширење ЕУ Јонахес Хан данас би требало да представи нови извјештај о земљама које су кандидати за чланство у европском блоку, међу којима је и БиХ која чека први став званичног Брисела о поднесеном захтјеву за чланство.

Нови извјештај, односно “Пакет проширења 2019” стиже у вријеме када се сумирају резултата посљедњих избора за Европски парламент на којима су побједу однијеле странке наклоњене даљем ширење ЕУ, а Хан би, како је најављено, извјештај требало да представи на посебној сједници Комитета за иностране послове Европског парламента. У Дирекцији за европске интеграције БиХ кажу да је пракса да се мишљење, са аналитичким извјештајем, објављује у оквиру Пакета проширења те да очекују да ће тако бити и у случају БиХ, али да коначну одлуку о објављивању доноси Европска комисија.

- Мишљење је један од формалних корака у процесу приступања државе и његов је задатак дати детаљну процјену испуњавања критерија за чланство у ЕУ. У процедуралном смислу након његове објаве Европска комисија га доставља Европском парламенту и Савјету ЕУ који ће га размотрити и једногласно одлучујући донијети закључак о наредним фазама у процесу приступања  - истакли су у Дирекцији.

Предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало сматра да ће БиХ данас добити похвале, али и нагласио да је пропуштена добра шанса почетком године и да је неформирање Савјета министара БиХ трн у очима многих.

- Сада долазимо у ситуацију да иде љетна пауза, формирање новог сазива Европске комисије и анализа европских избора тако да сумњам да ће БиХ до краја године бити нека изузетна тема - рекао је Праштало и подвукао да је о чланству БиХ још илузија говорити.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић, који је и дугогодишњи члан комисија за европске интеграције, сматра да би БиХ могла да добије условно позитивно мишљење Брисела.

- Такво мишљење нас, ако не будемо озбиљније схватили укупну ситуацију, може довести да годинама чекамо пред вратима за стицање статуса кандидата - рекао је Продановић и додао да ће доста тога зависити од саме БиХ, односно спремности политичких лидера за компромис. 

Могућности

* комисија даје препоруку за статус кандидата и почињу преговори

* држава добије статус кандидата, али преговори почињу након што се испуне одређени услови

* држава добије статус кандидата, али заузимање става о отварању преговора може бити пролонгирано

* држава може добити статус кандидата тек након што испуни одређене предуслове

* држава може да добије и негативно мишљење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана