Han: Zapadni Balkan strateški važan za EU

Srna
Han: Zapadni Balkan strateški važan za EU

Beograd - Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da su zemlje zapadnog Balkana strateški toliko važne za Evropsku uniju /EU/ da će morati da postanu njene članice /EU/.

On je ocijenio da je Srbija u svakom smislu specijalan slučaj, zato što ima centralni položaj na Balkanu i što daje važan doprinos Berlinskom procesu koji pored realizacije zajedničkih projekata u regionu, služi i veoma važnom pomirenju.


"U mnogim oblastima Srbija može dati impuls cijelom regionu. Međutim, ne možete, naravno, ignorisati emocionalno stanje stanovništva. U Skoplju moramo prići rješavanju pitanja imena Makedonije, što ćemo i učiniti. Čak i u BiH stvari napreduju. Dinamika je u redu", rekao je Han za bečki dnevnik "Standard".

Na pitanje koji mu je cilj do kraja mandata Han je odgovorio da postoje opšti i konkretni ciljevi i poručio da se izgradnja ekonomskog razvoja u zemljama zapadnog Blakana mora razvijati paralelno sa razvojem vladavine prava.

"Opšte gledano, postigao sam da ekonomski razvoj dobije isti značaj kao vladavina prava. U cijeloj Evropi danas imamo umor od širenja i to se ne smije uljepšavati, posebno jer postoji opšte mišljenje da svaka nova članica predstavlja novo finansijsko opterećenje za druge", rekao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana