Хан: Статус кандидата није бесплатан ручак

Срна
Хан: Статус кандидата није бесплатан ручак

Сарајево - Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан поручио је након састанка са политичким лидерима у Сарајеву да је од њега затражен повлаштен статус за БиХ, истичући да статус кандидата ЕУ није бесплатан ручак и нешто што се може добити без резултата.

Хан је истакао да је крајње вријеме да се у БиХ почну испуњавати питања која су усаглашена и остварати резултати.


„Плаши ме да би прилика могла нестати. Подсјетићу да се у септембру предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер у обраћању дотакао динамике придруживања земаља западног Балкана. Наредне године у мају Бугарска преузима предсједавање ЕУ и први пут ће се од 2003. године одржати европски самит који је повећен перспективама проширења ЕУ“, рекао је Хан новинарима.

Он је истакао да је неопходно искористити вријеме када ЕУ буду предсједавале Бугарска, Румунија и Аустрија које су привржене процесу проширења.

„Апелујем да се политички лидери држе опредјељења и испуне обавезе које су преузели још 2014. године у писаној изјави и да раде на реализацији европских тежњи БиХ, што заслужује већина грађана ове земље“, рекао је Хан.

Он је истакао да је током 2016. године било доста позитивног напретка у активностима које су довеле до доношења Упитника Европске комисије за БиХ.

„Још неких 50-так питања није одговорено и предмет су политичких договора. Речено ми је да би до јануара требало све да буде урађено. На политичарима је да пронађу политичко рјешење“, рекао је Хан.

Он је нагласио да ће, уколико не буде одговора на Упитник на вријеме, каснити и реаговање Европске комисије.

„Битно је да имамо што прије позитивно мишљење на Упитник, али то зависи од тога када ће нам одговори бити достављени. До сада нисмо добили ништа, а било је доста обећања због чега очекујемо и те како конкретне резултате“, рекао је европски комесар за преговоре о проширењу.

Хан је рекао да очекује да буде усвојен закон о акцизама, стратегија руралног развоја и стратегије у енергетском сектору.

Он је позвао и да се у духу европских вриједности поштују пресуде судова, истичући да не жели да коментарише одлуке Хашког трибуанала.

„Мислим да би добар савјет био и другим политичарима да исто тако не коментаришу пресуде. Много је важније да се окренемо будућности. Не кажем да није важна прошлост и процесуирање пред судовима, али треба гледати напријед и организовати структуре и европску перспективу БиХ“, додао је Хан.

Као примјер на којем се може градити, Хан је навео Механизам координације којем је требало неко вријеме да профункционише, додајући да би такав модел требало користити у прилагођеној форми за сва питања која се тичу ЕУ.

„Пренио сам јасну поруку и то је био разлог мог доласка у Сарајево. Нема више времена за било какве изговоре. Разумијем комплексност ове земље, али и многе друге земље имају сложене структуре. Све је то дио неког европског сазријевања да се бавите том комплексношћу“, рекао је Хан.

Хан је, закључујући посјету БиХ, рекао да није песимиста, али ни оптимиста него реалан да сачека и види какви ће бити резултати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана