Han: Neprihvatljivo pozivanje na prekrajanje granica

Srna
Han: Neprihvatljivo pozivanje na prekrajanje granica

Beograd - Komesar za susjedsku politiku i proširenje EU Johanes Han izjavio je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promjenu granica.

"Želio bih da izrazim razočaranost, čak i iznerviranost zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da budu shvaćene kao miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja i prizivaju mijenjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne", istakao je Han.

On je naveo da Evropa ima jak interes da u regionu vladaju mir, stabilnost i prosperitet, te da se to može postići jedino dobrosusjedskim odnosima i zajedničkim radom.

"Ako neko misli da ovakve izjave mogu da stvore pritisak na EU, to je velika greška. To se lako može žrazbiti o glavuž pošiljaocu tih poruka", naglasio je Han.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Han je izrazio očekivanje da se delegacije uskoro ponovo sastanu, a izostanak sastanaka i na političkom i na tehničkom nivou od februara, pripisao je zauzetosti zbog izborne kampanje u Srbiji.

"Vjerujem da je u interesu svih da bude nastavljen dijalog i da će naredni sastanak biti organizovan uskoro", rekao je Han novinarima.

On kaže da je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, te da ne smije biti odlaganja u procesu pridruživanja.

"Uvjereni smo da će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim da pohvalim i zbog liderstva u oblasti regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa", istakao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana