Han, Mogerini: Političare čekaju brojni izazovi na putu ka Evropi

Srna
Han, Mogerini: Političare čekaju brojni izazovi na putu ka Evropi

Brisel - Političare u BiH čekaju brojni izazovi u usmjeravanju zemlje na put ka EU, navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i visokog komesara Unije za proširenje Johanesa Hana.

U saopštenju se navodi da su građani na opštim izborima, koji su u BiH održani juče, iskoristili svoje demokratsko pravo da na miran i uređen način glasaju za političke vlasti, koje će morati da rade na brojnim izazovima i usmjere zemlju na put ka EU.


Mogerinijeva i Han saopštili su da su, prema preliminarnim nalazima i zaključcima Posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ i Kancelarije demokratskih institucija za ljudska prava /ODIHR/, izbori bili konkurentni, ali da su okarakterisani daljom podjelom duž etničkih linija.

Mogerinijeva i Han kažu da je pravni okvir generalno pogodan za održavanje demokratskih izbora, ali napominju da su već dugo prisutni važni nedostaci.

Zvaničnici EU istakli su da očekuju da se preporuke OEBS-a i ODIHR-a bez odgađanja uzmu u razmatranje, kako bi se izborni proces poboljšao.

“Očekujemo da se svi politički lideri angažuju oko formiranja vlasti na svim nivoima, konstruktivnim zajedničkim radom i u interesu građana ove zemlje”, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se ističe važnost brzog formiranja Doma naroda Federacije, u skladu sa odredbama Ustavnog suda BiH, a lideri se pozivaju da preuzmu svoju odgovornost.

Održavanje i efikasno sprovođenje opštih izbora biće uzeto u obzir u okviru Mišljenja o osnovanosti zahtjeva BiH za članstvo EU, koje priprema Evropska komisija, navedeno je u izjavi.

Mogerinijeva i Han ističu da je BiH podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU 2016. godine donijela stratešku odluku da nepovratno krene stazom evropskih integracija, kao i to da podrži i prikaže vrijednosti Unije.

Novi mandat može da bude mogućnost političkim liderima da pokažu i građanima i Briselu novu posvećenost i odlučnost da sprovedu sve reforme neophodne za napredak na stazi EU, dodaje se u saopštenju.

Zvaničnici EU još jednom su naglasili da EU nastavlja da potpuno podržava BiH, njene institucije i sve građane ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana