Хан: БиХ од Хана очекује вјетар у леђа

nezavisne.com
Хан: БиХ од Хана очекује вјетар у леђа

Сарајево - И поред застоја на европском путу, неусвајања закона о акцизама и чињенице да на упитник Европске комисије неће бити одговорено у задатим роковима, званичници у БиХ очекују да ће Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење, током данашње посјете констатовати одређен напредак, али и одблокирати неке ствари у вези с ЕУ.

Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар вањске трговине и економских односа БиХ, рекао је да од Хана очекује да каже ко је одговоран за реформске застоје у БиХ.

„Очекујем да именује ко је одговоран, странку, министарство или политику. Министарство које водим одавно је завршило посао у вези с упитником“, рекао је Шаровић.

Што се тиче упитника, званичници БиХ до сада су неколико пута истакли да ће се до краја године одговорити на питања, али по свему судећи од тог посла неће бити ништа, јер преко 100 питања није усаглашено.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ кажу да су одговори у свих 35 цјелина из упитника у различитом статусу, да су нека преведена, одређена у поступку превода те да нека чекају верификацију влада, а дио њих још се налази у радним групама, док ће нека усаглашавати Комисија и Колегиј за европске интеграције. Засад најмање по једно нефинализирано, односно спорно питање налази се у поглављима политички критеријум, економски критеријум, финансијске услуге, информационо друштво и медији, сигурност хране, статистика и у поглављу правда, слобода и сигурност.

„Потпуно сам сигурна да се на питања неће одговорити ни до октобра сљедеће године“, рекла је Милица Марковић, члан Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ.

Када су у питању очекивања од посјете Хана, у Влади РС кажу да је неопходно деблокирати аранжман с ММФ-ом и Реформску агенду, те да у том погледу Република Српска има конструктиван приступ.

„Поред многобројних обавеза у вези с Упитником које БиХ још није испунила, пред БиХ је и иновирани Приједлог закона о акцизама и свакако ће Хан нагласити да ЕУ има очекивање да га парламентарци усвоје с обзиром на то да је његовим неусвајањем огроман новац из различитих извора остао неповучен. Та средства била би у функцији привредног раста и саставни су дио Реформске агенде“, рекла је Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске.

Сафет Софтић, потпредсједник СДА и замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, каже да га радује посјета комесара Хана.

„С обзиром на то да су реформе у застоју, а посебно због посљедњих догађаја у Хагу и пресуде шетроци, те најава од лидера ХДЗ БиХ о застоју европског пута, ова Ханова посјета је у правом тренутку. Очекујем да ова посјета деблокира европски пут БиХ“, рекао је Софтић.

Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, рекао је да очекује да ће Ханова посјета бити нови вјетар у леђа БиХ и званичницима на путу ка ЕУ и реформским процесима који касне.

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а у Представничком дому, мишљења је да Хан долази с поруком да БиХ нема други пут, него пут ка ЕУ, те да ће бити задовољан напретком који је БиХ остварила када је у питању договор о повећању цестарина.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому БиХ, истиче да ће посјета комесара Хана бити прилика да јавност коначно сазна да ништа није урађено од онога што се БиХ обавезала.

„Акцизе су само једно од питања које је проблематично. Највећи проблем је механизам координације због 150 питања из упитника која нису усаглашена, а о томе се ћути“, рекао је Магазиновић.

У СНСД-у тврде да је више него очигледно да је Европа забринута дешавањима у БиХ, а како је рекла Душанка Мајкић, посланик ове странке у Представничком дому, запела је у мрежу политичких и уставних питања.

Маја Гасал-Вражалица (ДФ), посланик у Представничком дому, истиче да је убијеђена да ће комесар Хан увидјети да напретка нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана