Хамдија Абдић „Тигар“ и остали ухапшени пуштени на слободу

klix.ba
Хамдија Абдић „Тигар“ и остали ухапшени пуштени на слободу

Сарајево - Кантонални суд у Бихаћу, на управо завршеном рочишту, одбио је приједлог Тужилаштва УСК за одређивање мјера притвора Хамдији Абдићу и другима у предмету убиства генерала ХВО Владе Шантића и они су пуштени слободу, потврдила је за klix.ba Фата Надаревић, предсједница суда.

Хамдија Абдић, Дедо Карабеговић, Јасмир Топал, Енвер Керановић и Рамиз Бајрамовић приведени су данас у Тужилаштво УСК из просторија Федералне управе полиције, а рочиште у Кантоналном суду почело је у 14:30 сати.

Како нам је потврдила Надаревић, приједлог Тужилаштва за одређивањем мјере притвора осумњиченим Суд је одбацио и они су пуштени на слободу.

Хамдију Абдића, некадашњег команданта 502. бригаде Петог корпуса Армије БиХ и четворицу осумњичених јуче су, по наредби Тужилаштва УСК, лишили слободе припадници Федералне управе полиције (ФУП) због сумње да су умијешани у убиство генерала ХВО Владе Шантића, које се десило у ноћи 08. на 09. март 1995. године у Бихаћу. Од те ноћи, Шантићу се губи сваки траг.

Према раније објављиваним, али непотврђеним подацима, Шантић је у вечерњим сатима 8. марта доведен у Хотел Седра у Цазину, гдје је прво претучен, а касније убијен са четири хица у насељу Костела у Бихаћу. Шантићево тијело након тога је, наводно, бачено у бачву у коју су доливени бензин, нафта и разрјеђивач те је затим бачва однесена на депонију на Грабежу. Према другој верзији, Шантићево тијело је након убиства бачено у ријеку Уну.

У послијератном периоду проведено је неколико истрага због убиства Шантића, но ниједна није расвијетлила случај до краја.

Федерална управа полиције (ФУП), почетком 2014. године, а на основу изјаве заштићеног свједока који је тврдио да се посмртни остаци Шантића налазе у бачви на Грабежу, обновила је истрагу у овом предмету.

Убрзо су извршена ископавања, па је на оближњем локалитету пронађена бачва са карбонизираним остацима једне особе. Ипак, ДНК анализом се није могло скоро ништа урадити, јер су посмртни остаци били превише оштећени. Исте године, ФУП-ови истражиoци пронашли су трагове Шантићеве крви код хотела Седра, након чега је поднесена кривична пријава против Хамдије Абдића и неколико његових субораца.

Тужилаштво УСК Абдића и друге не терети за кривично дјело ратни злочин, већ кривично дјело убиства генерала ХВО Владе Шантића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана