Халиловића терете за злоупотребу положаја и несавјестан рад

Срна
Халиловића терете за злоупотребу положаја и несавјестан рад

Бањалука - Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву предали су у петак Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића, кога терете, између осталог, за несавјестан рад у служби.

Халиловића у кривичној пријави терете и за злоупотребу положаја или овлашћења и фалсификовање исправе.

У кривичној пријави наведено је да је Халиловић 29. марта ове године одбио да изврши упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ. Тиме је, наведено је, поступио противно одредбама Статута Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и Оквирног закона о високом образовању у БиХ.

- Халиловић је без сагласности замјеника директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ доставио поднеске Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Из њиховог садржаја произлази да одбија упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ - истиче се у кривичној пријави.

Истакнуто је да је на тај начин нанио озбиљну штету угледу универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, теже повриједио и угрозио законом загарантована права високошколских установа и студената у Српској, те код домаће и међународне јавности створио погрешну перцепцију да поменута два универзитета дјелују мимо законских овлашћења и без акредитације високошколске установе. У кривичној пријави је наведено да је Халиловић 28. марта 2019. године спријечио слање овјерених препорука о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву које је у његовом одсуству сачинио његов замјеник и под истим бројевима донио нове препоруке о акредитацији тих универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана