Hajka na Zupca, svi ostali zaštićeni

Ž. Domazet, G. Maunaga
Hajka na Zupca, svi ostali zaštićeni

Sarajevo - Ekspresno odlučivanje Tužilaštva BiH o prijavi koju je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Markovića i zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mladena Ćavara, što inače nije uobičajeno u njegovoj praksi, dovodi u sumnju rad Tužilaštva i stvara nepovjerenje u pravosudni sistem.

Izjavio je to "Glasu Srpske" zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj komentarišući odluku Tužilaštva BiH da neće voditi istragu protiv Markovića i Ćavara, koje je SIPA prijavila zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrijebili položaj ili ovlašćenja svojim postupcima nakon pokretanja krivičnog postupka protiv direktora SIPA Gorana Zupca. Marković, koji je vodio istragu protiv Zupca, je prijavljen jer je dostavio Ćavaru informaciju kojom mu je naložio da postupi protivno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, zatraživši od njega donošenje rješenja o onemogućavanju pristupa tajnim podacima Zupcu do okončanja krivičnog postupka, što je Ćavar i učinio. Osim toga, Marković je od Nezavisnog odbora Parlamenta BiH zatražio da smijeni ili suspenduje Zupca iako to nije u njegovoj nadležnosti.

- Tužilaštvo je ekspresno donijelo naredbu o nesprovođenju istrage. Tužilaštvo ima diskreciono pravo da odluči da li će ili neće voditi istragu, ali u ovom slučaju je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnesen protiv tužioca tog istog tužilaštva. Smatram da u ovakvoj pravnoj situaciji Tužilaštvo nije moglo donijeti naredbu o nesprovođenju istrage, već je bilo dužno da predmet proslijedi drugom tužilaštvu na postupanje, jer su svi tužioci u Tužilaštvu BiH u tom slučaju u sukobu interesa - pojasnio je Radulj.

Naglasio je da u Tužilaštvu ne mogu objektivno da razmatraju prijavu protiv svog radnog kolege, jer se pretpostavlja da bi svi bili pristrasni.

 

Opširnije pročitajte u štamonom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana