Hag odbio da Karadžića privremeno pusti na slobodu

Tanjug
Hag odbio da Karadžića privremeno pusti na slobodu

Hag, Sarajevo - Sud u Hagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu.

Karadžić je htio da privremeno bude pušten na slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu svom mlađem bratu.

Teodor Meron, predsjednik Mehanizima za međunarodne tribunale, institucije osnovane da završi rad Haškog tribunala, odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu, ističući da za to nisu ispunjeni uslovi, prenijela je N1 Sarajevo.

Njegov advokat Goran Petronijević prošle nedjelje u intervjuu za rusku televiziju "Carigrad" izjavio je da su sve garancije od srpskih vlasti su već obezbjeđene.

Pored toga, i Republika Srpska je Haškom tribunalu poslala dokumenta koja garantuju povratak Radovana Karadžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam BiH opština.

On je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog „neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, te je nemoguće do utvrđenog roka podneti smislenu žalbu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana