Hag neće da komentariše izjavu Kolinde Grabar Kitarović

Agencije
Hag neće da komentariše izjavu Kolinde Grabar Kitarović

Hag - Iz Haškog tribunala nisu željeli da komentarišu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da će ta pravosudna institucija izgubiti svaki kredibilitet.

Ona je navela da će ta institucija izbgubiti kredibilitet ukoliko se potvrdi prvostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat u postupku protiv Jadranka Prlića i drugih. 

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je nezavisna pravosudna institucija. Njegove odluke i presude zasnovane su isključivo na pravu i na dokazima koji se predoče njihovim sudijama. To je jedini komentar koji mogu da dam, s obzirom na to da je riječ o postupku koji je još u toku", rekao je portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski za sarajevsku N1 tv.

Haški tribunal sigurno neće izgubiti kredibilitet, ukoliko potvrdi prvostepenu presudu Jadranku Prliću i ostalima, kako to tvrdi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekao je za taj medij delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Halid Genjac.

On kaže da se Hrvatska plaši, jer bi u slučaju potvrđivanja presude, o udruženom zločinačkom pothvatu, Hrvatska žrtvama mora da isplati odštetu.

"Izjava predsjednice Hrvatske je logički nerazumljiva i čudna. Da su Tuđman, Šušak i Bobetko to što su radili, radili kao privatne osobe - to bi imalo smisla. Međutim, sve što su radili, radili su kao najznačajniji činioci tadašnje Hrvatske. Na taj način su sve svoje resurse stavili na raspolaganje Herceg-Bosne. Upravo onim što je stavljeno na raspolaganje Herceg-Bosni učinjeno je sve što je učinjeno, logori i tako dalje. Bez podrške Hrvatske, Herceg-Bosna ne bi mogla sve to učiniti. Djelujući tako, Tuđman, Bobetko i Šušak su Hrvatsku uveli u udruženi zločinački poduhvat. I to je činjenica", stav je Halida Genjca.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u jučerašnjem intervjuu za N1 kazala da smatra da će Haški sud "izgubiti svaki kredibilitet" ako šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine nad Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini, osudi za udruženi zločinački poduhvat.

"Ne želim da prejuiziram, ali sud bi, po meni, u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet. Uzmimo jednostavno činjenice. Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, a njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Franje Tuđmana do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog štaba Janka Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način, govoreći kolokvijalnim jezikom, na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda", izjavila je Grabar-Kitarović.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja nekadašnje samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, a koju su htjeli da priključe "velikoj Hrvatskoj".

Tom presudom Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana