Хаг неће да коментарише изјаву Колинде Грабар Китаровић

Агенције
Хаг неће да коментарише изјаву Колинде Грабар Китаровић

Хаг - Из Хашког трибунала нису жељели да коментаришу изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да ће та правосудна институција изгубити сваки кредибилитет.

Она је навела да ће та институција избгубити кредибилитет уколико се потврди првостепена пресуда за удружени злочиначки подухват у поступку против Јадранка Прлића и других. 

"Међународни кривични суд за бившу Југославију је независна правосудна институција. Његове одлуке и пресуде засноване су искључиво на праву и на доказима који се предоче њиховим судијама. То је једини коментар који могу да дам, с обзиром на то да је ријеч о поступку који је још у току", рекао је портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски за сарајевску Н1 тв.

Хашки трибунал сигурно неће изгубити кредибилитет, уколико потврди првостепену пресуду Јадранку Прлићу и осталима, како то тврди хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, рекао је за тај медиј делегат у Дому народа Парламента БиХ, Халид Гењац.

Он каже да се Хрватска плаши, јер би у случају потврђивања пресуде, о удруженом злочиначком потхвату, Хрватска жртвама мора да исплати одштету.

"Изјава предсједнице Хрватске је логички неразумљива и чудна. Да су Туђман, Шушак и Бобетко то што су радили, радили као приватне особе - то би имало смисла. Међутим, све што су радили, радили су као најзначајнији чиниоци тадашње Хрватске. На тај начин су све своје ресурсе ставили на располагање Херцег-Босне. Управо оним што је стављено на располагање Херцег-Босни учињено је све што је учињено, логори и тако даље. Без подршке Хрватске, Херцег-Босна не би могла све то учинити. Дјелујући тако, Туђман, Бобетко и Шушак су Хрватску увели у удружени злочиначки подухват. И то је чињеница", став је Халида Гењца.

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић је у јучерашњем интервјуу за Н1 казала да сматра да ће Хашки суд "изгубити сваки кредибилитет" ако шесторицу босанскохерцеговачких Хрвата, оптужених за злочине над Бошњацима током рата у Босни и Херцеговини, осуди за удружени злочиначки подухват.

"Не желим да прејуизирам, али суд би, по мени, у том случају изгубио сваки кредибилитет. Узмимо једноставно чињенице. Слободан Милошевић је оптужен пред судом у Хаагу, а његовом смрћу је завршио поступак. У овом случају имамо хрватске државнике, од предсједника Фрање Туђмана до тадашњег министра обране Гојка Шушка, начелника главног штаба Јанка Бобетка, који су већ годинама били преминули прије самог поступка и на неки начин, говорећи колоквијалним језиком, на суду су духови који се не могу бранити. Хрватској је онемогућено да буде пријатељ суда", изјавила је Грабар-Китаровић.

Међународни кривични суд за бившу Југославију осудио је 2013. године Јадранка Прлића, Бруну Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића, Валентина Ћорића и Берислава Пушића за учествовање у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао прогон и етничко чишћење Бошњака с подручја некадашње самозване Хрватске републике Херцег-Босне, а коју су хтјели да прикључе "великој Хрватској".

Том пресудом Прлић је осуђен на 25 година затвора, Стојић, Праљак и Петковић на по 20 година, Ћорић на 16 година, док је Пушићу изречена казна од десет година затвора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана