Hag: Tužilaštvo zahtijeva izuzeće sudije Antonetija

Srna
Hag: Tužilaštvo zahtijeva izuzeće sudije Antonetija

Hag - Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zatražilo je izuzeće sudije Žan-Kloda Antonetija, ukoliko Apelaciono vijeće odluči da mu da nadležnost da odlučuje o zahtjevu za izuzeće predsjednika MMKS Teodora Merona i sudije Viljema Sekulea, saopšteno je iz suda u Hagu.

U saopštenju se napominje da Antoneti nije nadležan za zahtjev prvog predsjednika Republika Srpske Radovana Karadžića za izuzeće Merona i Sekulea.

Iz Tužilaštva ovim zahtjevom žele da zaštite svoj stav, zbog toga što je sudija Antoneti insistirao da će donijeti odluku o zahtjevu, bez obzira na to što se još čeka odluka Apelacionog vijeća o nadležnosti.

"Lični interesi sudije Antonetija za jačanje novog standarda izuzeća i njegovo insistiranje da presudi o zahtjevu, uprkos otvorenom pitanju njegove nadležnosti i predsjednikovog zahtjeva da to bude zaustavljeno, pokazuju njegovu pristrasnost u vezi sa zahtjevom", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Predsjednik Meron zatražio je ranije od sudije Antonetija da sačeka odluku Apelacionog vijeća u vezi sa zahtjevom Karadžića o izuzeću sudija iz žalbenog postupka.

On je u saopštenju napisao da je u interesu pravde i pravosudne izvjesnosti da se Apelacionom vijeću omogući da riješi pitanje nadležnosti, prije nego što sudija Žan-Klod Antoneti donese odluku o zahtjevu.

Meron je zatražio da se zahtjev proslijedi sudijama Džozefu Čiondu Masančeu, Liju Mutogi, Bartonu Holu, Seon Ki Parku i Benu Emersonu.

U Karadžićevom zahtjevu o izuzeću sudija navodi se da ove sudije ne mogu učestvovati u razmatranju njegove žalbe na presudu jer su ranije učestvovale u odlučivanju u povezanim suđenjima, pa ne mogu biti nepristrasne.

Karadžić je naveo da ne zahtijeva pokretanje žalbenog postupka ispočetka, nego da nove sudije razmotre žalbu i odgovore, kao i da im se da mogućnost da zatraže preispitivanje bilo kakvih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana