Хаг: Тужилаштво захтијева изузеће судије Антонетија

Срна
Хаг: Тужилаштво захтијева изузеће судије Антонетија

Хаг - Тужилаштво Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) затражило је изузеће судије Жан-Клода Антонетија, уколико Апелационо вијеће одлучи да му да надлежност да одлучује о захтјеву за изузеће предсједника ММКС Теодора Мерона и судије Виљема Секулеа, саопштено је из суда у Хагу.

У саопштењу се напомиње да Антонети није надлежан за захтјев првог предсједника Република Српске Радована Караџића за изузеће Мерона и Секулеа.

Из Тужилаштва овим захтјевом желе да заштите свој став, због тога што је судија Антонети инсистирао да ће донијети одлуку о захтјеву, без обзира на то што се још чека одлука Апелационог вијећа о надлежности.

"Лични интереси судије Антонетија за јачање новог стандарда изузећа и његово инсистирање да пресуди о захтјеву, упркос отвореном питању његове надлежности и предсједниковог захтјева да то буде заустављено, показују његову пристрасност у вези са захтјевом", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Предсједник Мерон затражио је раније од судије Антонетија да сачека одлуку Апелационог вијећа у вези са захтјевом Караџића о изузећу судија из жалбеног поступка.

Он је у саопштењу написао да је у интересу правде и правосудне извјесности да се Апелационом вијећу омогући да ријеши питање надлежности, прије него што судија Жан-Клод Антонети донесе одлуку о захтјеву.

Мерон је затражио да се захтјев прослиједи судијама Џозефу Чионду Масанчеу, Лију Мутоги, Бартону Холу, Сеон Ки Парку и Бену Емерсону.

У Караџићевом захтјеву о изузећу судија наводи се да ове судије не могу учествовати у разматрању његове жалбе на пресуду јер су раније учествовале у одлучивању у повезаним суђењима, па не могу бити непристрасне.

Караџић је навео да не захтијева покретање жалбеног поступка испочетка, него да нове судије размотре жалбу и одговоре, као и да им се да могућност да затраже преиспитивање било каквих одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана