Хаг: Караџићу ће се судити за геноцид

РТРС, Агенције
Хаг: Караџићу ће се судити за геноцид

Хаг - Жалбено вијеће Хашког трибунала укинуло је ослобађајућу пресуду бившем предсједнику РС Радовану Караџићу по тачки 1. оптужнице која га терети за геноцид у 7 општина БиХ.

Претресно вијеће трибунала прошле је године уважило Караџићев захтјев да се због недостатка доказа дио оптужнице одбаци.

У образложењу данашње пресуде Радовану Караџићу за тачку 1. оптужнице која га терети за геноцид почињен 1992. године у Братунцу,Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику, предсједавајући Жалбеног вијећа Хашког трибунала Теодорт Мерон рекао је да су уважена три од четири жалбена основа тужилаштва на прошлогодишњу ослобађајућу пресуду коју је изрекло Претресно вијеће. Тужилаштво има доказе који говоре о геноцидној намјери Караџића и његових сарадника која се испољавала као што је описано у тачки 1 оптужнице а односи се на убиства, нехумано поступање, наношење тешких тјелесних и менталних повреда, и присилно пресељење несрпског становноиштва, образложио је Мерон.

Радован Караџић је на основу правила 98 бис Правилника о поступку и доказима средином прошле године од Хашког трибунала затражио ослобађање по свих 11 тачака оптужнице након завршеног доказног поступка оптужбе.

Претресно вијеће донијело је пресуду којом је прихватило ослобађање само од прве тачке коју је данас Жалбено вијеће укинуло, вратило на снагу тачку 1. оптужнице и претресном вијећу вратило предмет на даље поступање.

Петронијевић: Одлука је политичка и условљена данашњим датумом

 Горан Петронијевић, шеф Правног тима некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, оцијенио је да данашња одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да се Караџићу суди за геноцид у седам општина има политичку позадину и да је сигурно условљена важношћу данашњег датума за Бошњаке у БиХ.

Петронијевић је рекао да је затечен таквом одлуком, која нема везе ни са законом, ни са правдом, те додао да претпоставља да су на исход одлуке утицале политичке околности на међународној сцени.

- Одлука као што је ова може да буде донесена само због неких дешавања на међународној политичкој сцени и интереса. Морам да погледам образложење пресуде и да почнемо припремати одбрану и у овом делу, истакао је Петронијевић.

Он је констатовао да никако није случајно да је ова контроверзна одука донесена управо данас, када се обиљежава 18 година од страдања Бошњака у Сребреници.

- Уопште није случајно. Све одлуке које су донесене на штету Срба увек су донесене неким поводом или неким датумом, закључио је Петронијевић.

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић мораће током одбране доказивати да није одговоран за геноцид у седам општина БиХ током 1992. године - Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику, одлучило је данас Жалбено вијеће Хашког трибунала.

Претресно вијеће је 28. јуна 2012. донијело ослобађајућу пресуду по првој тачки оптужнице, закључивши да тужилаштво није предочило довољно доказа који би могли да доведу до осуђујуће пресуде за геноцид почињен у седам општина 1992.

Додик: Хашки суд - политички суд

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да се Радовану Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ показује да је Трибунал политички суд, што су раније потврдили и неки његови чланови.

- Не треба ништа да изненађује од оних који имају политичке налоге за такве ствари, рекао је Додик.

Предсједник је навео да оваква данашња одлука Жалбеног вијећа говори о дигнитету хашког суда, који у једном процесу дио оптужнице одбаци, а у другом ту исту оптужбу врати.

- Видјели смо разне нелогичности, као што су ослобађања након првостепене осуде од 25 година, подсјетио је Додик.

Он је закључио да је илузорно било шта говорити о Хашком суду.

Вукадиновић: Политичка одлука усмјерена ка укидању Српске

Политички аналитичар и уредник “Нове српске политичке мисли” Ђорђе Вукадиновић сматра да је одлука хашког Жалбеног вијећа да се Радовану Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ политички мотивисана и да се веома добро уклапа у сценарио напада на Републику Српску и њене институције, који се темпира за наредну годину.

Вукадиновић рекао је да је индикативно да је таква одлука донесена баш на дан када се обиљежава страдање Бошњака у Сребреници и нагласио да води само једном циљу - дерогирању и укидању Српске.

- Крајњи циљ великих центара моћи и Хашког трибунала је да се Српска потврди као геноцидна творевина, да се Бошњаци представе као жртве, да би се на крају Република Српска укинула и свела на жфолклорну творевинуж без икакве суштине, оцијенио је Вукадиновић.

Он је констатовао да је оно што се данас десило у Хагу само потврда континуитета антисрпског дјеловања.

- Понеки генерал и политичар из Србије се и провукао, практично сви Хрвати су ослобођени одговорности, о Бошњацима да и не говоримо, али када је ријеч о Републици Српској - ту „грешке“ практично да и нема, сви су криви и сви су осуђени, додао је Вукадиновић.

Митровић: Нема елемената да се Караџићу суди за геноцид

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић оцијенио је да нема елемената да се Радовану Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ, истичући да се ти догађаји не могу поредити са хрватском операцијом “Олуја”, када је почињено етничко чишћење Срба.

- Симптоматично је да је одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала донесена данас, на дан обиљежавања страдања Бошњака у Сребреници, јер се на тај начин настоје амортизовати догађаји из 11. јула 1995. године, рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, сви ови догађаји су неуопредиви са операцијом “Олуја” 1995. године, када је почињено етничко чишћење Срба у Книнској Крајини и БиХ, а за које су челни људи из хрватског народа ослобођени пред Хашким трибуналом.

Коментаришући данашњи комеморативни скуп у Сребреници, Митровић је рекао да је, као представник српских жртава рата, разочаран јер је на том скупу доминантно била заступљена политика.

- На комеморативном скупу у Сребреници, представник Саудијске Арабије највећи дио свог говора посветио је политици ислама. Мислим да то показује да нема мјеста позивању на помирење и повјерење народа на овим просторима, оцијенио је Митровић.

Он је додао да га чуди да на таквим скуповима нема више реакције представника жртава бошњачког народа.

Ћургуз: Хашки суд формиран да “трује” односе у БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Пантелија Ћургуз сматра да одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да се Радовану Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ још једном потврђује да је Трибунал институција која је формирана с циљем да “трује” односе у БиХ, а не да ради у функцији помирења и враћања повјерења међу народима у БиХ.

- Хашки трибунал је формиран да суди искључиво представницима српског народа који су узели учешће у одбрани свог народа, рекао је Ћургуз.

Ћургуз је истакао да ће БОРС истрајати на иницијативи да се у Српској формира фронт одбране националних интереса, тако што ће тражити да се код Савјета безбједности УН преиспита одлука о формирању Хашког суда, који није испунио своју улогу.

Он је нагласио да Хашки трибунал својим поступцима, у којим утврђује и да има и да нема геноцида, затим осуђује, па ослобађа, указује да та институција није у функцији правде и правичности.

Дукић: Трибунал - политички суд који ради за новац

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да одлука хашког Жалбеног вијећа да се Радовану Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ показује да Трибунал није суд правде и правичности, већ политички суд који ради за новац.

- Неки људи из арапских земаља покушавају да на било какав начин докажу наводни геноцид у општинама, како би српски народ био поново сатанизован и доведен у статус националне мањине у БиХ, рекао је Дукић.

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић мораће да током одбране доказује да није одговоран за геноцид у седам општина БиХ током 1992. године - Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику, одлучило је Жалбено вијеће Хашког трибунала.

Претресно вијеће претходно је 28. јуна 2012. донијело ослобађајућу пресуду по првој тачки оптужнице, закључивши да тужилаштво није предочило довољно доказа који би могли да доведу до осуђујуће пресуде за геноцид почињен у седам општина 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана