HDZ, SDA i SBB i dalje bez dogovora za Mostar

Srna
HDZ, SDA i SBB i dalje bez dogovora za Mostar

Mostar - Predstavnici mostarskih odbora HDZ-a BiH, SDA i SBB-a na današnjem sastanku nisu postigli rješenje za održavanje izbora u Mostaru.

Predsjednik SBB-a Mostar Anel Kljako ocijenio je značajnim što je sastanak održan, te što će razgovori biti nastavljeni.


"Ne treba očekivati rješenja preko noći, ali približavanjem stavova možemo puno postići", istakao je Kljako.

Predsjednik mostarskog SDA Salem Marić izrazio je nadu da će razgovori biti ubrzani i da će biti nađeno najbolje rješenje kako bi se izbori održali 2. oktobra.

Šef mostarskog HDZ-a Damir Džeba rekao je da su svi saglasni da izbori treba da se održe 2. oktobra, ali da se nisu složili o tome kako doći do izbora.

"Naš stav je da je potrebno da se u parlamentu usvoje izmjene Izbornog zakona. Nakon toga moglo bi se formirati Gradsko vijeće Mostara koje bi odlučivalo o organizaciji grada. Za predstavnike SDA jedino je prihvatljivo da najprije pričamo o organizaciji grada Mostara, a nakon toga o Izbornom zakonu", naveo je Džeba.

Lokalni izbori raspisani su za sve opštine i gradove u BiH, osim za Mostar.

Političari tvrde da još ima vremena za dogovor o Mostaru, i to do avgusta jer parlament BiH može donijeti odluku o skraćenom postupku, pa se izbori mogu raspisati 60 dana prije održavanja lokalnih izbora, ukoliko do tada bude postignut dogovor o izbornim pravilima u ovom gradu.

U prošloj sedmici u parlamentu BiH nisu prošli prijedlozi za Mostar koje su uputili HDZ BiH, te zajedno SDA i SBB, kao i SDP i DF.

Razgovori predstavnika lokalnih stranaka biće nastavljeni u utorak.

Da bi se izbori u Mostaru održali potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu za grad Mostar, koje podrazumijevaju da broj članova Gradskog vijeća bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.

Zbog nemogućnosti dogovora o tim izmjenama, lokalni izbori 2012. godine u Mostaru nisu održani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana