ХДЗ, СДА и СББ и даље без договора за Мостар

Срна
ХДЗ, СДА и СББ и даље без договора за Мостар

Мостар - Представници мостарских одбора ХДЗ-а БиХ, СДА и СББ-а на данашњем састанку нису постигли рјешење за одржавање избора у Мостару.

Предсједник СББ-а Мостар Анел Кљако оцијенио је значајним што је састанак одржан, те што ће разговори бити настављени.


"Не треба очекивати рјешења преко ноћи, али приближавањем ставова можемо пуно постићи", истакао је Кљако.

Предсједник мостарског СДА Салем Марић изразио је наду да ће разговори бити убрзани и да ће бити нађено најбоље рјешење како би се избори одржали 2. октобра.

Шеф мостарског ХДЗ-а Дамир Џеба рекао је да су сви сагласни да избори треба да се одрже 2. октобра, али да се нису сложили о томе како доћи до избора.

"Наш став је да је потребно да се у парламенту усвоје измјене Изборног закона. Након тога могло би се формирати Градско вијеће Мостара које би одлучивало о организацији града. За представнике СДА једино је прихватљиво да најприје причамо о организацији града Мостара, а након тога о Изборном закону", навео је Џеба.

Локални избори расписани су за све општине и градове у БиХ, осим за Мостар.

Политичари тврде да још има времена за договор о Мостару, и то до августа јер парламент БиХ може донијети одлуку о скраћеном поступку, па се избори могу расписати 60 дана прије одржавања локалних избора, уколико до тада буде постигнут договор о изборним правилима у овом граду.

У прошлој седмици у парламенту БиХ нису прошли приједлози за Мостар које су упутили ХДЗ БиХ, те заједно СДА и СББ, као и СДП и ДФ.

Разговори представника локалних странака биће настављени у уторак.

Да би се избори у Мостару одржали потребно је измијенити Изборни закон БиХ у дијелу за град Мостар, које подразумијевају да број чланова Градског вијећа буде пропорционалан броју бирача на подручју цијелог града, што до сада није био случај.

Због немогућности договора о тим измјенама, локални избори 2012. године у Мостару нису одржани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана