Гужве на медицини и филозофији

Дрaгaнa Келеч
Гужве на медицини и филозофији

Бaњaлукa - На јавним факултетима у Републици Српској јуче су одржани пријемни испити за упис бруцоша, а укупно 5.292 кандидата “борило” се за индекс на жељеном студију.

На Универзитету у Бањалуци мјеста има за 3.777 будућих студената, а пријемни испит је полагало 3.413 кандидата, док је на Универзитету у Источном Сарајеву планиран упис 3.380 бруцоша, а на пријемни је изашло 1.879 кандидата.

На бањалучким факултетима највеће интересовање је било за Филозофски факултет, на којем је одобрен упис за 430 студената, док је пријемни испит полагало 476 кандидата. Највеће интересовање владало је за студиј психологије, гдје се пријавило три пута више кандидата него што је планиран упис студената, односно њих 125 је полагало пријемни, а мјеста има за 35 студената.

Велика гужва била је и на Медицинском факултету, гдје се пријавило дупло више кандидата од одобреног броја студената. На овом факултету планиран је упис 210 бруцоша, а пријавила су се чак 424 кандидата.

- Највише кандидата на Медицинском факултету било је на смјеру Медицина, и то 214, те Фармацији, гдје се за индекс борило њих 103, а по плану може да се упише само 50 студената - казали су на Универзитету у Бањалуци.

Интересантно је да је ове године, за разлику од претходних, на праву и економији било мање кандидата него што је планирано да буде уписано.

Тако је на бањалучком Економском факултету пријемни испит полагало 240 кандидата, а планиран је упис 400 бруцоша. Мање кандидата од планираног броја било је и на Праву, гдје је тест писало 351, иако има 460 слободних мјеста.

На Природно-математичком факултету, гдје има мјеста за 625 студената пријемни испит је полагало 413 кандидата.

Најмање гужве биле су на Рударском факултету, гдје је пријемни испит полагало само 37 свршених средњошколаца, и на Машинском факултету, гдје је тест писало 68 кандидата, иако има мјеста за 210 студената. Једног кандидата више имао је Шумарски факултет, односно 69, на којем је одобрен упис 65 студената.

На Универзитету у Источном Сарајеву највише кандидата је било на Филозофском факултету, и то 335, те на Медицинском факултету Фоча, гдје су на пријемни изашла 272 кандидата.

Мање заинтересованих у односу на планирани број било је на економији, гдје је у Палама пријемни испит полагало 61, а у Брчком само 40 кандидата.

Најмање заинтересованих, ипак, било је на Машинском факултету, на којем је од укупно 120 одобрених слободних мјеста на пријемни изашло само 34.

Резултате пријемног испита кандидати ће сазнати већ сутра, док ће упис оних који су успјели да га положе бити организован од 9. до 14. јула.

Други уписни рок организоваће све високошколске установе, које у првом уписном року не упишу планирани број студената.

Пријављивање кандидата почиње 27. августа, а завршава 31. августа, док ће полагање пријемног испита бити организовано 3. септембра. Упис примљених кандидата спроводиће се од 10. до 14. септембра.

Средње школе

Свршени основци у Српској који у првом уписном року нису успјели да упишу неку од средњих четворогодишњих школа имају још једну шансу, јер је јуче почео други уписни рок.

Према ријечима предсједника Aктива директора средњих школа у РС Предрага Дамјановића, највеће интересовање међу ђацима влада за економске школе.

У гимназијама и медицинским школама остало је тек по петнаестак слободних мјеста за други уписни рок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана