Gubitak institucija BiH od 24,3 miliona maraka nikoga ne brine

V. Kulaga, Ž. Domazet
Gubitak institucija BiH od 24,3 miliona maraka nikoga ne brine

Sarajevo - Izgubljeni sporovi BiH i njenih institucija koštali su u posljednjih nepunih sedam godina poreske obveznike više od 24 miliona KM koliko je isplaćeno iz budžeta na osnovu pravosnažnih presuda, ali njihovi čelnici malo šta čine da bi šteta bila smanjena.

Od 2010. do kraja 2015. godine za izgubljene sporove dato je 22,6 miliona KM, a taj iznos je, zaključno sa 31. martom ove godine, veći za 1,7 miliona jer je, prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH tokom prva tri mjeseca 2016. godine, toliko isplaćeno poslije okončanih sporova.

Izdaci za sudske sporove bili su tema revizije učinka koja je obavljena u oktobru 2014. godine. Nalazi revizora su pokazali da institucije BiH rijetko preduzimaju mjere za prevenciju sudskih sporova, a da su analize sporova malobrojne i zakasnjele. Takvo ponašanje i neodgovornost je prouzrokovalo i dodatne izdatke po tom osnovu.

Revizori su tada upozorili da izgubljeni parnični predmeti imaju trend povećanja i da je neblagovremeno preduzimanje analiza i korektivnih mjera u institucijama BiH omogućilo pokretanje nekoliko stotina novih sudskih sporova po istom ili sličnom osnovu što će doprinijeti novom povećanju izdatka za sudske sporove.

Da u vezi sa ovim pitanjem nije napravljen gotovo nikakav iskorak juče je potvrdila sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH na čijem je dnevnom redu bilo sprovođenje preporuka datih poslije revizije učinka. Komisija je usvojila zaključak kojim se od nadležnih institucija zahtijeva da u cjelini i bez odgađanja realizuju preporuke Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Član parlamentarne komisije Dragutin Rodić je rekao da je veoma teško dati ocjenu, ali da ne može biti zadovoljan urađenim.

- Komisija je uradila mnogo toga da bi bio uveden red, ali nemamo uvid u rezultat i da li smo pomogli da se dođe do rezultata - rekao je Rodić.

Iz Kancelarije za reviziju institucija BiH su poručili da institucije ne osjećaju potrebu da obavijeste ni komisiju ni njih o realizovanim preporukama.

- Možemo iznijeti razočarenje brzinom realizacije preporuka - rekli su u ovoj instituciji.

Statistika pokazuje da je najmanje novca iz džepova poreskih obveznika za izgubljene sporove dato 2008. godine kada je isplaćeno nešto više od 995.000 KM. Taj iznos je iduće godine porastao na 2,13 miliona KM da bi na kraju 2010. godine pao na dva miliona.  Od 2011. godine iznos je rastao, a najviše novca isplaćeno je lani kada je odšteta dostigla rekordnih 8,3 miliona.

Najviše tužbi se odnosi na sporove iz radno-pravnih odnosa u okviru kojih su najbrojnije isplate otpremnina i obračuni plata i naknada. Tužbe su se zasnivale i na naknadama štete, neosnovanom hapšenju, staroj deviznoj štednji i neosnovanom bogaćenju.

Budžetska rezerva

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH podržala je juče bez glasa srpskih članova informaciju o raspodjeli i korišćenju budžetske rezerve za 2015. godinu.

Tom dijelu sjednice od Srba je prisustvovao samo Dragutin Rodić iz DNS-a koji nije podržao informaciju, dok je Darko Babalj iz SDS-a kasnio na sjednicu.

Revizije učinka od jula 2013. do kraja juna 2014. i rezultati

Rad komisija institucija BiH

- od četiri preporuke nijedna nije realizovana u potpunosti

Uslovi za efikasnu i efektivnu kontrolu PDV-a i prinudnu naplatu duga

- od 10 preporuka nijedna nije realizovana u potpunosti

Upravljanje oduzetom robom u carinskim postupcima

- od sedam preporuka nijedna nije realizovana u potpunosti

Efikasnost FIPA u privlačenju stranih investicija

- od 13 preporuka potpuno realizovane tri

Rezultati reforme javne uprave

- od 10 preporuka nijedna nije realizovana u potpunosti

Pretpostavke za efikasan rad Agencije za borbu protiv korupcije

- od 13 preporuka potpuno realizovane tri

Telekomunikaciona rješenja u institucijama BiH

- od devet preporuka nijedna nije realizovana u potpunosti

Upravljanje ugovorima o djelu i privremenim i povremenim poslovima

- od osam preporuka nijedna nije realizovana u potpunosti

Isplaćeni iznos na osnovu pravosnažnih presuda (miliona KM)

januar-mart

2016.        1,7

2015. 8,3

2014. 3,2

2013. 3,5

2012. 3,1

2011. 2,5

2010. 2,0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana