Gubi li BiH snažnog partnera odlaskom Angele Merkel?

N1
Gubi li BiH snažnog partnera odlaskom Angele Merkel?

Gubi li BiH snažnog partnera odlaskom Angele Sarajevo – Njemačka kancelarka Angela Merkel odlazi u političku penziju na kraju ovog mandata. Donijeće to velike promjene na evropskoj političkoj sceni.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i region Zapadnog Balkana to će značiti gubitak snažnog partnera, ali i šansu za novu političku budućnost u okviru Evropske unije.

Merkel je u proteklu deceniju i po pokrenula značajne inicijative, a posebno Njemačko-britansku inicijativu koja je uticala na reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Bivši član Predsjedništva Mirko Pejanović ističe kako je Bosna i Hercegovina uvijek u Njemačkoj vidjela prijatelja, a da je Merkel imala posebnu ulogu.

"Građani, manje naša politička birokratija, u gospođi Merkel su vidjeli nekog ko prati stanje u Bosni i Hercegovini, ko joj želi dobro, ko joj pomaže. Ona je nadnosila svoju glavu nad stanje u Bosni i Hercegovini i imala je nekoliko inicijativa vezanih uz BiH", kaže Pejanović.

Struka smatra da ne treba očekivati neki veći njemački interes za BiH. Postoje i mišljenja i da odnos Njemačke pod Angelom Merkel nije uvijek bio pozitivan.

"To nije bilo pozitivno ni u odnosu sa Unijom ni u odnosu sa Zapadnim Balkanom. Njemačka je godinama postavljala upitnike na mnoge inicijative koje su dolazile od nekih drugih evropskih zemalja i nije se najbolje snalazila u procesima koji su tekli u Bosni i Hercegovini, dok su tekli neki pozitivni procesi", tvrdi Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevo.

Odlazak Angele Merkel s vlasti vjerovatno neće dovesti do promjene politike prema Bosni i Hercegovini, nego treba očekivati nastavak trenutne politike mišljenje je struke.

"Međutim, vrlo je izvjesno da će teško biti zamijeniti Angelu Merkel koja je ipak imala veliki autoritet ne samo prema političkim liderima u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji, jer ne možemo izvaditi BiH iz tog regionalnog konteksta", kaže Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring EU integracija.

Ipak, od onog kako je sama Merkel gledala na BiH veći efekat u budućnosti će imati stav njenih partijskih kolega, ali i to ko će je naslijediti.

"Ono što je sada ključno je dakle kako će se sama njena stranka odnositi prema Zapadnom Balkanu i kako će se sam CDU odnositi prema Bosni i Hercegovini. Jer, kao što kažem, Angela Merkel nije uvijek sama odlučivala kada je riječ o takvim temama", navodi Mehmed Smajić, novinar Deutsche Njellea.

Zajednički zaključak je da Angela Merkel odlazi s pozicije u vrijeme kada se još uvijek osjeća najjačom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana