Grupa preduzeća raskrinkana u švercu tekstila

Željka Domazet, Nebojša Tomašević
Grupa preduzeća raskrinkana u švercu tekstila

Banjaluka - Grupa firmi koje su se bavile švercom tekstila raskrinkana je u akcijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) u kojoj je uhapšeno više osoba i pretresen veći broj lokacija.

Akcije "Master" i "Trak" sprovedene su juče širom BiH u potrazi za osumnjičenima i dokazima za nezakonit uvoz tekstila, pranje novca i carinske i poreske prevare. Tim krivičnim djelima budžet je oštećen za više stotina hiljada maraka. Izvor blizak istrazi kazao je da je akcijama obuhvaćeno 36 osoba, a da je glavni osumnjičeni Ferhat Peštalić.

Akcije "Master" i "Trak" izvedene su po nalogu Tužilaštva BiH, koje je saopštilo da je pretreseno nekoliko objekata i privedeno više osoba koje terete za nezakonit uvoz tekstila.

- Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni krivična djela činili kontinuirano tri godine. Pričinjena šteta premašuje više stotina hiljada maraka. Iznos neplaćenih poreskih i carinskih dažbina po kamionu kretao se i do nekoliko desetina hiljada maraka - rekli su u Tužilaštvu BiH.

SIPA je saopštila da su osumnjičeni nelegalno uvozili tekstil iz Turske, Mađarske i Italije. U akciji su pretresene firme i drugi objekti na području Banjaluke, Gradiške, Sarajeva, tuzlanske regije i Brčko distrikta, a ni SIPA ni Tužilaštvo BiH nisu saopštili koliko je osoba uhapšeno, njihov identitet niti lokacije na kojima su obavljeni pretresi.

Izvor blizak istrazi kazao je da je glavni osumnjičeni Ferhat Peštalić stvarni vlasnik firme "Ekstrablat" iz Gradačca i da ga terete da je bio organizator kriminalne grupe. Prema nezvaničnim informacijama, odgovorna osoba u firmi "Ekstrablat" je prema dokumentaciji Samira Peštalić.

- Peštalić je 2014. godine osnovao kriminalnu grupu s ciljem sticanja nezakonite koristi na uvozu tekstila izbjegavanjem plaćanja carina i poreza. Toj grupi pristupili su i firma "Euro optimus" iz Sarajeva i određen broj drugih lica - rekao je izvor "Glasa Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama, Peštalić ima veze i sa Sedinetom Karićem zvanim Sido iz Srebrenika, koji je više puta osuđivan za utaju poreza i prevaru.

Pod istragom su, kako saznajemo, i "Hisar trejd" u Brčkom u kome je odgovorno lice Nermin Jahić, "Bosfor trejd" s odgovornom osobom Kemalom Rabićem, "Euro optimus" na čijem čelu je Aziza Šaćirbegović iz Sarajeva te špediterska kuća "Namit" u Gradišci u kojoj je odgovorno lice Nada Štrbac. Pored ovih firmi, pretresen je i knjigovodstveni biro "Abakus" iz Sarajeva, koji je vodio dokumentaciju za firmu "Euro optimus".

Mediji u FBiH objavili su da su pretreseni objekti u vlasništvu kontroverznog fudbalskog menadžera Admira Husarića i advokata Hajrudina Škahića u Srebreniku, te Nusreta Mustabašića u Gradačcu i Miloša Jakovljevića u Banjaluci. Husarić je dovođen u vezu sa više afera, a posebno je upečatljiva njegova javna objava putem društvenih mreža kada je s metkom u cijevi prijetio pripadniku jedne navijačke grupe iz Tuzle. U SIPA i u Tužilaštvu BiH nisu mogli da potvrde ove informacije, niti bilo koji detalj akcije.

Ovo je jedna u nizu akcija SIPA i UIO BiH protiv šverca tekstilne robe. Najveća akcija bila je "Pandora" sprovedena u septembru 2012. godine kada je uhapšen nekrunisani kralj kineske robe u BiH Anes Sadiković. Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Sadikovića i još osam osoba i četiri preduzeća optuživši ih za finansijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona maraka. U akciji "Pandora" privođen je i bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević i jedan od direktora u UIO Zdravko Cvjetinović. Tužilaštvo BiH je u aprilu podiglo optužnicu u slučaju "Pandora 2" kojom su obuhvaćeni Karić, Čaušević i Sadiković, a tereti ih za finansijske zloupotrebe teške 1,72 miliona KM. Oni su se početkom maja izjasnili da nisu krivi.

Zaplijenjeno 1,8 tona duvana

Pripadnici SIPA pretresli su juče po nalogu Tužilaštva BiH i u saradnji sa UIO i MUP-om RS tri lokacije na području Šamca i zaplijenili oko 1.800 kilograma duvana.

- Vrijednost zaplijenjenog duvana izuzetno je velika, a prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duvana na crnom tržištu vrši se utaja od blizu 100 KM na osnovu akciza i poreza - ističu u tužilaštvu.

Krivična djela stavljena na teret osumnjičenih

- organizovani kriminal

- poreska i carinska utaja

- primanje i davanje dara i drugih oblika koristi

Firme obuhvaćene istragom

"Ekstrablat"

"Euro optimus"

"Hisar trejd"

"Bosfor trejd"

"Namit"

Knjigovodstveni biro "Abakus"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana