Група предузећа раскринкана у шверцу текстила

Жељка Домазет, Небојша Томашевић
Група предузећа раскринкана у шверцу текстила

Бањалука - Група фирми које су се бавиле шверцом текстила раскринкана је у акцијама Агенције за истраге и заштиту (SIPA) и Управе за индиректно опорезивање (УИО БиХ) у којој је ухапшено више особа и претресен већи број локација.

Акције "Мастер" и "Трак" спроведене су јуче широм БиХ у потрази за осумњиченима и доказима за незаконит увоз текстила, прање новца и царинске и пореске преваре. Тим кривичним дјелима буџет је оштећен за више стотина хиљада марака. Извор близак истрази казао је да је акцијама обухваћено 36 особа, а да је главни осумњичени Ферхат Пешталић.

Акције "Мастер" и "Трак" изведене су по налогу Тужилаштва БиХ, које је саопштило да је претресено неколико објеката и приведено више особа које терете за незаконит увоз текстила.

- Прикупљени су докази да су осумњичени кривична дјела чинили континуирано три године. Причињена штета премашује више стотина хиљада марака. Износ неплаћених пореских и царинских дажбина по камиону кретао се и до неколико десетина хиљада марака - рекли су у Тужилаштву БиХ.

SIPA је саопштила да су осумњичени нелегално увозили текстил из Турске, Мађарске и Италије. У акцији су претресене фирме и други објекти на подручју Бањалуке, Градишке, Сарајева, тузланске регије и Брчко дистрикта, а ни SIPA ни Тужилаштво БиХ нису саопштили колико је особа ухапшено, њихов идентитет нити локације на којима су обављени претреси.

Извор близак истрази казао је да је главни осумњичени Ферхат Пешталић стварни власник фирме "Екстраблат" из Градачца и да га терете да је био организатор криминалне групе. Према незваничним информацијама, одговорна особа у фирми "Екстраблат" је према документацији Самира Пешталић.

- Пешталић је 2014. године основао криминалну групу с циљем стицања незаконите користи на увозу текстила избјегавањем плаћања царина и пореза. Тој групи приступили су и фирма "Еуро оптимус" из Сарајева и одређен број других лица - рекао је извор "Гласа Српске".

Према незваничним информацијама, Пешталић има везе и са Сединетом Карићем званим Сидо из Сребреника, који је више пута осуђиван за утају пореза и превару.

Под истрагом су, како сазнајемо, и "Хисар трејд" у Брчком у коме је одговорно лице Нермин Јахић, "Босфор трејд" с одговорном особом Кемалом Рабићем, "Еуро оптимус" на чијем челу је Азиза Шаћирбеговић из Сарајева те шпедитерска кућа "Намит" у Градишци у којој је одговорно лице Нада Штрбац. Поред ових фирми, претресен је и књиговодствени биро "Абакус" из Сарајева, који је водио документацију за фирму "Еуро оптимус".

Медији у ФБиХ објавили су да су претресени објекти у власништву контроверзног фудбалског менаџера Адмира Хусарића и адвоката Хајрудина Шкахића у Сребренику, те Нусрета Мустабашића у Градачцу и Милоша Јаковљевића у Бањалуци. Хусарић је довођен у везу са више афера, а посебно је упечатљива његова јавна објава путем друштвених мрежа када је с метком у цијеви пријетио припаднику једне навијачке групе из Тузле. У SIPA и у Тужилаштву БиХ нису могли да потврде ове информације, нити било који детаљ акције.

Ово је једна у низу акција SIPA и УИО БиХ против шверца текстилне робе. Највећа акција била је "Пандора" спроведена у септембру 2012. године када је ухапшен некрунисани краљ кинеске робе у БиХ Анес Садиковић. Тужилаштво БиХ је у децембру прошле године подигло оптужницу против Садиковића и још осам особа и четири предузећа оптуживши их за финансијски криминал у износу већем од 8,5 милиона марака. У акцији "Пандора" привођен је и бивши директор УИО БиХ Кемал Чаушевић и један од директора у УИО Здравко Цвјетиновић. Тужилаштво БиХ је у априлу подигло оптужницу у случају "Пандора 2" којом су обухваћени Карић, Чаушевић и Садиковић, а терети их за финансијске злоупотребе тешке 1,72 милиона КМ. Они су се почетком маја изјаснили да нису криви.

Заплијењено 1,8 тона дувана

Припадници SIPA претресли су јуче по налогу Тужилаштва БиХ и у сарадњи са УИО и МУП-ом РС три локације на подручју Шамца и заплијенили око 1.800 килограма дувана.

- Вриједност заплијењеног дувана изузетно је велика, а према важећем законодавству и прописима, продајом сваког килограма дувана на црном тржишту врши се утаја од близу 100 КМ на основу акциза и пореза - истичу у тужилаштву.

Кривична дјела стављена на терет осумњичених

- организовани криминал

- пореска и царинска утаја

- примање и давање дара и других облика користи

Фирме обухваћене истрагом

"Екстраблат"

"Еуро оптимус"

"Хисар трејд"

"Босфор трејд"

"Намит"

Књиговодствени биро "Абакус"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана