Grmečka korida 9. avgusta - Popovića brdo nije minirano!

RTRS
Grmečka korida 9. avgusta - Popovića brdo nije minirano!

Sanski Most - Tradicija neće biti prekinuta, poručuju organizatori, jer će Grmečka korida biti održana 9. avgusta ali na drugom lokalitetu.

Grmečki Srbi smatraju da im zabrana održavanja koride šalje nedvosmislenu poruku – da za njih na Grmeču nema mjesta.

"Jasno je ovdje svima šta se želi pokazati i šta je cilj. Te priče oko minskog polja, očigledno, minsko polje može a i ne mora da bude, kako kome zatreba i kad zatreba," kaže Zoran Stanivuković

Organizatorima ostaje nejasno zašto je zabranjena korida, kada je u godinama nakon posljednjeg rata na lokalitetu Međeđeg brda održana čak pet puta.

"Pet puta smo mi održavali, vaša televizija je bila svjedokom tih događaja, a sada je dodatno očišćeno dodatnih pet hektara, a vi imate 500 hektara koje je potpuno sigurno, čisto", podsjeća Neno Dobrijević iz Udruženje „Grmečka korida 1772"

Da na samom lokalitetu, gdje je planirano održavanje koride, nema mina potvrdili su i u Centru za uklanjanje mina.

"Prema podacima sa kojima Centar za uklanjanje mina raspolaže , na površini gdje se održava manifestacija je površina bez utvrđenog rizika za misku opasnost", kaže Svjetlana Luledžija, portparolka Centra za uklanjanje mina.

Načelnik opštine Sanski Most nije htio pred naše kamere, a u MUPU- Unsko- sanskog kantona nismo dobili nikakav odgovor, jer je portparol, kako nam je rečeno, na bolovanju.

"Poruka koju nosi ova zabrana je strašna, znači da Srbi na području Grmeča nisu poželjni, kaže Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka.

"Srbima je jasna poruka da ne mogu ništa organizovati. Pogledajte samo lokalne puteve, pogledajte domaćinstva bez struje, šta se dešava", kaže Neno Dobrijević.

Ipak, srpska tradicija dugačka 243 godine neće biti prekinuta. Grmečka korida biće ipak održana 9. avgusta, na Popovića brdu, kod Oštre Luke.

Podsjećamo, Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i predstavnici Udruženja "Grmečka korida - Međeđe brdo 1772" juče su sa žaljenjem konstatovali da vlasti Unsko-sanskog kantona i opštine Sanski Most drugi put zaredom opstruišu održavanje "Grmečke koride".

Na je zaključeno je da je riječ o svjesnoj opstrukciji održavanja "Grmečke koride" i želji da se zabrane manifestacije koje asociraju na srpski identitet Podgrmeča.

"Ako se imaju u vidu teški uslovi života Srba povratnika na taj prostor, posebno loša infrastruktura i činjenica da mnoge povratničke porodice ni danas nemaju električnu energiju, niti da postoji mogućnost da djeca izučavaju srpski jezik, zabrana ovakvih manifestacija pokazuje licemjerstvo politike u Federaciji BiH, koja je prepuna pozivanja na multietničnost, a sve čini da se u praksi opstruiše svaki povratak Srba na te prostore",  konstatovano je na sastanku

Ivanić će tražiti od Savjeta ministara BiH da se utvrdi odgovornost institucija vlasti Unsko-sanskog kantona i opštine Sanski Most, povodom odluke o zabrani održavanja "Grmečke koride".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana