Грант од 2,6 милиона евра

Глас Српске
Грант од 2,6 милиона евра

Сарајево - Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда и кинески амбасадор у БиХ Чен Бо потписали су данас у сарајеву Споразум о гранту Кине БиХ од 20 милиона јуана, односно 2,6 милиона евра.

Беванда је, након потписивања Споразума, изјавио да је овим обезбијеђен значајан грант за БиХ, чију намјену ће одредити Савјет министара.


Он је истакао да ће детаље у вези са конкретним пројектима двије стране дефинисати додатним споразумом који ће накнадно бити закључен.

Према ранијим искуствима и договорима, овакви споразуми основ су привредно-техничке сарадње и грант средства се обично улажу у набавку опреме.

Беванда је подсјетио да сличан споразум вриједан 4,9 милиона евра, потписан прошле године чиме су обезбијеђена средства за финансирање безбједносне опреме за Граничну полицију.

Наглашавајући да пријатељске односе БиХ и Кине прати све боља економска сарадња, Беванда је рекао да спољнотрговинска размјена двије земље расте и да је прошле године повећана за 76 милиона КМ.

Бо је рекла да кинеска Влада већ дуже пружа БиХ бесповратну помоћ која је усмјерена у развој економије и друштва, те побољшање животног стандарда.

"Кинеска помоћ никада није условљена политичким условима", нагласила је Бо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана