Гранитне плоче умјесто асфалта у центру Бањалуке

Весна Поповић
Гранитне плоче умјесто асфалта у центру Бањалуке

Бањалука - У реконструкцију пјешачке зоне у центру града планирано је да у наредне двије године буде уложено око два милиона КМ, а пола новца ће бити инвестирано на дијелу Трга српских владара, те улица Бана Милосављевића и Бана др Тодора Лазаревића.

Према плану Градске управе, обновом би идуће године требало да буде обухваћен дио саобраћајнице који се протеже од главног улаза зграде Банског двора према Академији наука и умјетности РС до скретања на паркинг преко пута те зграде, те дио од паркића према Народном позоришту РС до дијела гдје почињу кафићи.

Ово улагање предвиђено је Планом капиталних инвестиција од 2018. до 2020. године који је усвојен на посљедњој сједници Скупштине града и представља наставак реконструкције централне пјешачке зоне започете обновом паркића. Тим документом је планирано да 2019. и 2020. године у наставак реконструкције тог шеталишта буде уложено по милион КМ.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је ово одјељење за сљедећу годину планирало другу фазу реконструкције шеталишта која подразумијева радове на том подручју.

- За тај дио реконструкције ће бити потребно највјероватније око милион КМ, јер се ради о двоструко више квадрата површине од оне која је реконструисана у паркићу, а за те намјене је потрошено око пола милиона КМ - рекао је Сандић и додао да је у првој фази реконструисано 1.600 метара квадратних, а у другој би требало да буде 2.900 квадрата.

Рекао је да је спреман пројекат за реконструкцију цијелог шеталишта. Обезбијеђена је грађевинска дозвола, али се због недостатка средстава та инвестиција реализује у фазама. 

- Друга фаза би на ред требало да дође идуће године. Предвиђени су слични радови као и у паркићу, а то су реконструкција терена и дрвореда, постављање клупа и нове расвјете, те полагање гранитних плоча на цијелом подручју, укључујући и саобраћајницу - објаснио је Сандић.

Он је казао да у другој фази неће бити обухваћен простор гдје се налазе угоститељски објекти.

- Тај дио ће бити реконструисан у некој од наредних фаза. Прије него што кренемо са радовима на том дијелу мора се ријешити питање изгледа кафића. За то ће бити задужена посебна комисија која ће заједно за власницима свих објеката припремати посебна рјешења за сваки објекат појединачно - навео је Сандић.

Становници с којима смо разговарали кажу да треба да буде настављена обнова пјешачке зоне, али да се мора повести рачуна о томе да се сачувају постојећа стабла и посаде нова.

- Осим тога, требало би мало размислити и о трошковима. Можда се центар града може уредити, а да не кошта толико - рекла је Милица Видовић из насеља Борик.

Бојан Зечевић из Нове вароши сматра да би требало да буде модернизован изглед ужег центра града, али не на уштрб зеленила.

Паркић

У првој фази реконструкције пјешачке зоне у центру града прошле и ове године комплетно је обновљен популарни паркић, који обухвата простор између Храма Христа Спаситеља и споменика бану Милосављевићу. Првобитна вриједност пројекта је износила 400.000 КМ.

- Током реконструкције су се појавили непредвиђени радови и морали смо обезбиједити додатни новац, тако да су се трошкови попели на око пола милиона КМ - рекао је Славиша Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана