Granice otvorene za egzotične destinacije

Darko Momić
Granice otvorene za egzotične destinacije

Banjaluka - Dr‘avljani najegzotičnijih svjetskih destinacija poput Sejšela, Bahama, Barbadosa ili Mauricijusa mogu doći bez viza i boraviti u BiH ukupno 90 dana u roku od šest mjeseci.

Niko, međutim, nema pouzdanih podataka da je neko iz tih zemalja ikada boravio u BiH. Pored dr‘avljana ove četiri zemlje, u kojima bi svako iz BiH vrlo rado proveo godišnji odmor, bez vize u BiH mogu da dođu i dr‘avljani zemalja za koje većina naših građana vjerovatno nikada nije ni čula, kao što su karipske dr‘avice Antigva i Barbuda, Salvador, Sveti Kristofer i Nevis i sultanat Brunej. Na listi zemalja za čije je državljane granica BiH otvorena su i naftom bogate zalivske države Katar, Bahrein i Kuvajt.

Prema va‘ećoj odluci Ministarstva spoljnih poslova, odnosno Savjeta ministara BiH, dobrodošli u BiH bez viza su i dr‘avljani Čilea, Gvatemale, Hondurasa, Kostarike, Nikaragve, Novog Zelanda, Omana, Paname, Paragvaja, Salvadora, Singapura i nosioci pasoša famoznog Malteškog reda.

Naravno, u BiH bez vize mogu i svi dr‘avljani Evropske unije i zemalja Šengena te SAD, Kine i još nekih manje egzotičnih poput Azerbejdžana, Malezije ili Saudijske Arabije.

Bez vize, ali i bez pasoša, dakle samo sa ličnom kartom, u BiH mogu dr‘avljani EU i svih zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma te dr‘avljani Andore, Lihtenštajna, Monaka, San Marina, Vatikana ili Svete stolice, Švajcarske i, naravno, Crne Gore i Srbije.

Ranijom odlukom Savjeta ministara iz decembra 2014. godine spisak zemalja čiji su dr‘avljani mogli u BiH bez obaveze pribavljanja viza bio je mnogo širi i još egzotičniji. Prema toj odluci, bez viza su u BiH mogli nosioci pasoša Dominikanske Republike, Grenade, Istočnog Timora, Kiribata, Kolumbije, Maršalskih Ostrva, Mikronezije, Palaua, Perua, Samoe, Solomonskih Ostrva, Svete Lucije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Tonga, Trinidada i Tobaga, Tuvalua i Vanuatua.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak objašnjava da se odluka o viznom, odnosno bezviznom re‘imu sa nekom zemljom donosi na osnovu nekoliko parametara i kriterijuma, ali prije svega na osnovu bezbjednosnih procjena.

- U donošenje odluke o načinu viznog re‘ima obavezno su uključene bezbjednosne strukture, odnosno Ministarstvo bezbjednosti BiH. Pored toga, obavezno se prati i uzima u obzir odnos tih trećih zemalja s Evropskom unijom, pogotovo nakon što je BiH došla na takozvanu bijelu listu, odnosno nakon što je uspostavila bezvizni re‘im s EU - ka‘e Crnadak.

U tom svjetlu i u globalno povećanim bezbjednosnim rizicima, dodaje Crnadak, treba posmatrati i to što je smanjen broj zemalja čiji dr‘avljani u BiH mogu da dođu i borave bez viza.

Sporazum sa Kubom va‘i od 1965. godine

Među petnaestak bilateralnih sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, slu‘benih ili specijalnih pasoša koje je preuzela ili zaključila BiH najstariji je onaj koji se tiče ukidanja viza između Vlade SFRJ i Kube, potpisan 6. oktobra 1965. godine. Posljednji je sporazum između BiH i Bjelorusije, koji je potpisan 3. decembra 2015. godine.

Nosioci putnih isprava s oznakom “Republike Kosovo” obavezni su da pribave vizu koja se ne unosi u putnu ispravu nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana