Границе отворене за егзотичне дестинације

Дарко Момић
Границе отворене за егзотичне дестинације

Бањалука - Др‘ављани најегзотичнијих свјетских дестинација попут Сејшела, Бахама, Барбадоса или Маурицијуса могу доћи без виза и боравити у БиХ укупно 90 дана у року од шест мјесеци.

Нико, међутим, нема поузданих података да је неко из тих земаља икада боравио у БиХ. Поред др‘ављана ове четири земље, у којима би свако из БиХ врло радо провео годишњи одмор, без визе у БиХ могу да дођу и др‘ављани земаља за које већина наших грађана вјероватно никада није ни чула, као што су карипске др‘авице Антигва и Барбуда, Салвадор, Свети Кристофер и Невис и султанат Брунеј. На листи земаља за чије је држављане граница БиХ отворена су и нафтом богате заливске државе Катар, Бахреин и Кувајт.

Према ва‘ећој одлуци Министарства спољних послова, односно Савјета министара БиХ, добродошли у БиХ без виза су и др‘ављани Чилеа, Гватемале, Хондураса, Костарике, Никарагве, Новог Зеланда, Омана, Панаме, Парагваја, Салвадора, Сингапура и носиоци пасоша фамозног Малтешког реда.

Наравно, у БиХ без визе могу и сви др‘ављани Европске уније и земаља Шенгена те САД, Кине и још неких мање егзотичних попут Азербејџана, Малезије или Саудијске Арабије.

Без визе, али и без пасоша, дакле само са личном картом, у БиХ могу др‘ављани ЕУ и свих земаља потписница Шенгенског споразума те др‘ављани Андоре, Лихтенштајна, Монака, Сан Марина, Ватикана или Свете столице, Швајцарске и, наравно, Црне Горе и Србије.

Ранијом одлуком Савјета министара из децембра 2014. године списак земаља чији су др‘ављани могли у БиХ без обавезе прибављања виза био је много шири и још егзотичнији. Према тој одлуци, без виза су у БиХ могли носиоци пасоша Доминиканске Републике, Гренаде, Источног Тимора, Кирибата, Колумбије, Маршалских Острва, Микронезије, Палауа, Перуа, Самое, Соломонских Острва, Свете Луције, Светог Винсента и Гренадина, Тонга, Тринидада и Тобага, Тувалуа и Вануатуа.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак објашњава да се одлука о визном, односно безвизном ре‘иму са неком земљом доноси на основу неколико параметара и критеријума, али прије свега на основу безбједносних процјена.

- У доношење одлуке о начину визног ре‘има обавезно су укључене безбједносне структуре, односно Министарство безбједности БиХ. Поред тога, обавезно се прати и узима у обзир однос тих трећих земаља с Европском унијом, поготово након што је БиХ дошла на такозвану бијелу листу, односно након што је успоставила безвизни ре‘им с ЕУ - ка‘е Црнадак.

У том свјетлу и у глобално повећаним безбједносним ризицима, додаје Црнадак, треба посматрати и то што је смањен број земаља чији др‘ављани у БиХ могу да дођу и бораве без виза.

Споразум са Кубом ва‘и од 1965. године

Међу петнаестак билатералних споразума о укидању виза за носиоце дипломатских, слу‘бених или специјалних пасоша које је преузела или закључила БиХ најстарији је онај који се тиче укидања виза између Владе СФРЈ и Кубе, потписан 6. октобра 1965. године. Посљедњи је споразум између БиХ и Бјелорусије, који је потписан 3. децембра 2015. године.

Носиоци путних исправа с ознаком “Републике Косово” обавезни су да прибаве визу која се не уноси у путну исправу него се издаје на посебном обрасцу и по посебном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана