Граничари ухватили и Непалце и Кубанце

Ведрана Кулага
Граничари ухватили и Непалце и Кубанце

Сарајево - Илегални мигранти од почетка године задају главобоље домаћим службама, јер енормно расте број држављана ратом захваћених земаља и других земаља који преко БиХ покушавају да се домогну Европске уније.

Иако доминирају мигранти из подручја захваћених сукобима, међу откривенима су и они који су у потрази за бољим животом кренули и са острва у Индијском океану и са Хималаја.

Подаци Граничне полиције БиХ о откривеним покушајима илегалног преласка границе, закључно за 22. новембром, показују да су од почетка године ухваћена 522 држављанина земаља високог миграцијског ризика, што представља повећање од чак 275 процената у односу на исти период прошле године када је откривена 191 особа.

Највећи број откривених илегалних миграната су држављани Авганистана, Пакистана, Алжира, Турске, Сирије, Либије и особа с подручја самопроглашеног Косова. Пред границу БиХ дошли су и мигранти са Коморских острва на југоистоку Африке и Непала - државе у планинском вијенцу Хималаји.

Четири петине миграната откривено је приликом покушаја илегалног уласка у БиХ из Србије и Црне Горе. Највише миграната евидентирано је на подручју Бијељине, Вишеграда, Гацка, Билеће и Требиња, а било их је на подручју Зворника, Фоче и Чајнича. Остали су заустављени у покушају илегалног изласка из БиХ у правцу Хрватске.

Илегални мигранти границу су покушавали прећи најчешће пјешке изван граничних прелаза, нешто рјеђе чамцима преко Дрине, а евидентирани су и случајеви када су откривени у товарном простору теретних возила на граничним прелазима Рача и Делеуша.

- Због регистровања већег броја случајева коришћења товарног простора теретних возила за кријумчарење миграната, Гранична полиција БиХ увела је привремену мјеру појачане контроле и обавезног прегледа свих теретних возила која у БиХ улазе из Србије и Црне Горе - казала је портпаролка Граничне полиције Санела Дујковић.

Илегални преласци су посљедњих мјесеци интензивирани из Црне Горе у којој се, према информацијама Граничне полиције БиХ, налази значајан број тражилаца азила из земаља високог миграционог ризика. Ријеч је о особама које у Црну Гору долазе из правца Албаније, а територију БиХ покушавају да користе као транзитно подручје за одлазак у земље ЕУ.

- Покушаји илегалног изласка ка Хрватској најчешће су на подручју пограничних општина Унско-санског кантона и на подручју Чапљине, Љубушког и Босанског Грахова - рекла је Дујковићева.

Пројектом запречавања локација погодних за илегални прелазак копнене границе возилима између БиХ и Хрватске још 2008. године је пресјечено 68 од 118 идентификованих локација. На граници са Србијом још се ради на запречавању, а прије двије године је идентификовано 13 локација које треба да буду запријечене. На граници са Црном Гором евидентиране су 44 локације погодне за илегалне преласке које су и запријечене. Запречавање се обавља каменим блоковима или рампама, а та мјеста редовно надзиру службеници Граничне полиције БиХ и министарстава унутрашњих послова сусједних земаља.

Кријумчарење тешко 5.000 евра

Гранична полиција БиХ реализовала је ове године двије велике међународне оперативне акције против кријумчарења људи. Ријеч је о акцијама „Дарданели“ и „Босфор“ у којима су идентификоване организоване криминалне групе чији су чланови учествовали у врбовању и кријумчарењу. Утврђено је да су илегални мигранти за пут, који је трајао и до десет дана, плаћали од 3.000 до 5.000 евра.

Број откривених миграната по мјесецима

Јануар                          9

Фебруар                       51

Март                             18

Април                           17

Мај                               24

Јун                                36

Јул                                54

Август                          79

Септембар                    80

Октобар                       104

Новембар                     50

(до 22.11)                              

УКУПНО                     522

Држављанство особа затечених у илегалном преласку границе

Самопроглашено Косово                        85

Авганистан                   82

Пакистан                      74

Алжир                          60

Турска                          48

Сирија                          41

Либија                          33

Мароко                        22

Иран                             20

Албанија                      12

Куба                             9

Ирак                             8

Коморска острва         6

Непал                           3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана