Грајф на челу комисије за Сребреницу?

В. Зељковић, Д. Момић
Грајф на челу комисије за Сребреницу?

Бањалука - Израелски историчар Гидеон Грајф биће на челу међународне комисије чији ће задатак бити да утврди истину о страдању свих народа у и око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године, објавила је јуче незванично Алтернативна телевизија Бањалука.

Ипак, ни од кога од надлежних јуче нисмо могли да добијемо потврду за ову информацију, јер нису одговарали на наше позиве. Према сазнањима нашег листа, формирање комисије требало би у четвртак да се нађе на дневном реду редовне сједнице Владе Републике Српске, али још није познато да ли ће израелски историчар бити на њеном челу.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић раније је рекао за “Глас Српске” да ће чланови нове комисије за Сребреницу бити компетентне судије, тужиоци, адвокати и лица из академске заједнице, а њихова имена биће саопштена током наредне седмице, када би њихов избор требало да потврди и Влада Српске.

- Једино што у овом тренутку могу рећи јесте да ће је чинити експерти из Италије, Кине, Јапана, Израела и САД. Они би требало да утврде шта се заиста десило у Сребреници, али и Сарајеву. Сви они су потврдили да су сагласни да на објективан и непристрастан начин утврде шта се тачно десило - рекао је Којић.

Како је додао, нова комисија неће минимизирати злочине почињене над Бошњацима, али неће ни игнорисати злочине почињене над српским становништвом.

- Само независно истраживање може помоћи да се коначно расвијетле сва историјска дешавања око ратних злочина почињених у Сребреници и подстаћи помирење међу народима у БиХ - нагласио је Којић.

Нови извјештај, каже он, значи и коначно признање злочина над Србима у сребреничкој регији.

- Годинама се покушава показати како су Срби агресори, а Бошњаци жртве. Овај наратив, нажалост, наметнуле су институције правосуђа на нивоу БиХ које су под потпуном контролом Бошњака, чиме је српским жртвама у потпуности ускраћена правда - истакао је Којић.

До одлуке да буде формирана нова комисија дошло је након што је  Народна скупштина РС у августу прошле године одбацила извјештај о Сребреници из 2004. године, а који је тадашња Влада Српске са Драганом Микеревићем на челу усвојила под притиском бившег високог представника Педија Ешдауна. Тадашњи извјештај обухватао је ратна дешавања искључиво од 10. до 19. јула ратне 1995. године и садржавао је само податке о бошњачким жртвама.

Фабрика смрти

 

Израелски историчар Гидеон Грајф у недјељу навече у Банском двору у Бањалуци је промовисао своју књигу “Јасеновац - балкански Аушвиц”, а тим поводом јуче је наш лист с њим објавио интервју.

- Према мојим, као и резултатима других историчара и истражилаца из Израела, у Јасеновцу је убијено најмање 700.000 Срба. Треба томе додати и 30.000 до 40.000 југословенских Јевреја, неколико десетина хиљада Рома, као и противника усташког режима. Било је ноћи када је убијано по 1.200 Срба, када су организована такмичења у клању. То је дефинитивно била фабрика смрти као и Аушвиц - рекао је Грајф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана