Gradske bašte niču u Drakuliću

Vesna Popović
Gradske bašte niču u Drakuliću

Banjaluka - Projekat “Banjalučke gradske bašte”, koji će omogućiti građanima da za svoje potrebe uzgajaju povrće, začinsko bilje i slično, ali i da nauče sve o baštovanstvu, trebalo bi da zaživi na proljeće iduće godine u naselju Drakulić.

Na sjednici lokalnog parlamenta 24. oktobra naći će se odluka kojom bi Udruženju “Gradske bašte” trebalo da bude dodijeljeno na korišćenje poljoprivredno zemljište, što je prvi korak u realizaciji ovog projekta. Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić nakon jučerašnje sjednice skupštinskog kolegijuma, na kojoj je utvrđen datum idućeg zasjedanja, te set pitanja koja će razmatrati odbornici.

- Tu ideju je prije pola godine predložilo Udruženje “Gradske bašte” i sada im se za sprovođenje projekta dodjeljuje poljoprivredno zemljište u Drakuliću, koje je u vlasništvu grada. Neće se raditi o komercijalnoj proizvodnji već o maloj u privatne svrhe - rekao je Radojičić i dodao da će zemljište biti dodijeljeno na period od pet godina.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je istakao da bi projekat “Banjalučka gradska bašta” trebalo da ima i socijalnu komponentu.

- Porodice iz socijalno ugroženih kategorija bi trebalo da dobiju parcele za proizvodnju, da bi na taj način  mogle obezbijediti egzistenciju - naveo je Talić.

Potpredsjednik Udruženja “Gradske bašte” Goran Pivašević je rekao za “Glas Srpske” da će, ako ova odluka dobije zeleno svjetlo u Skupštini grada, zemljište podijeliti na manje parcele od po 100 kvadrata.

- Biće dodjeljivane građanima na period od godine, gdje će oni moći da uzgajaju sve ono što žele, a osim toga imaće priliku da uz pomoć mentora nauče sve o baštovanstvu - kazao je Pivašević.

Da bi projekat mogao da bude finansiran korisnici parcela će plaćati godišnju članarinu, koju će naknadno odrediti.

- Korisnici će na raspolaganju imati alat i stručnu pomoć, a biće organizovane i radionice. Planirano je da zemlja za sadnju bilja bude spremna na proljeće - naveo je Pivašević.

Osim gradskih bašta na dnevnom redu idućeg zasjedanja Skupštine naći će se, između ostalog i Nacrt strategije razvoja grada za narednih deset godina.

- Banjaluku vidimo ne samo kao glavni grad RS, što ona nominalno jeste, već i kao regionalni, kulturni, trgovinski, i privredni centar. U dokumentu su postavljena četiri cilja, jedan je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, drugi je “zeleni grad”, treći je “pametni grad”, a četvrti cilj je grad kulture, sporta i mladih - kazao je Radojičić.

Dodao je da će na dnevnom redu biti i odluka kojom grad planira da otkupi akcije preduzeća “Vodovod”.

- Grad je seoske vodovode lani dodijelio u nadležnost “Vodovoda”, čime je to preduzeće dobilo ogromnu mrežu za održavanje i ima više troškova nego korisnika. Ove godine budžetom je predviđeno oko 500.000 KM, kao vid pomoći za finansiranje tih novih troškova. Razmatrali smo na koji način bismo usmjerili taj novac prema “Vodovodu” i odlučili se za dokapitalizaciju. To znači da ta sredstva idu na otkup akcija, čime će biti povećano naše učešće u kapitalu - naveo je Radojičić i dodao da vlasnički dio grada trenutno iznosi 60 odsto akcija.

Sjednice

Zoran Talić je rekao da će pored sjednice koja je zakazana za 24. oktobar do kraja godine biti održane najmanje još dvije, a možda i tri.

- Krajem decembra nas čeka usvajanje budžeta grada za iduću godinu sa svim pratećim programima - rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana