Градоначеници и начелници не маре за закон

Дарко Момић
Градоначеници и начелници не маре за закон

Бањалука - Начелници и градоначелници општина и градова у Републици Српској не маре за Закон о локалној самоуправи РС који предвиђа да до 30. јуна ове године морају да ускладе број запослених у општинским и градским управама са бројем становника у својој локалној заједници.

Према поменутом закону који је усвојен 30. новембра 2016. године од краја јуна ове године у општинским и градским управама моћи ће да буду максимално три запослена на 1.000 становника, али упркос таквој законској одредби у буџетима свих локалних заједница за 2019. годину предвиђен је исти износ средстава за плате као и у 2018. години.

Пошто у скоро свим локалним администрацијама има више запослених него што ће смјети да имају послије 30. јуна, а с обзиром на планиране буџете за ову годину, јасно је да су начелници и градоначелници умјесто смањења броја запослених практично испланирали да - прекрше закон.

Градоначелник Бијељине и бивши предсједник Савеза општина и градова РС Мићо Мићић каже да је активно учествовао у доношењу Закона о локалној самоуправи и да сматра да је закон добар јер сви треба да га поштују. Мићић каже и да је Бијељина једна од ријетких локалних заједница чија администрација неће претрпјети резове због новог закона.

- Ми чак имамо мањи број запослених него што допушта Закон о локалној самоуправи, односно него што ће бити дозвољено послије 30. јуна. Приликом креирања закона било је примједби из бројних локалних заједница зато што су имали превелики број запослених. То се прије свега односи на Требиње у којем је била најгора ситуација, јер су, ако се не варам, имали око 200 запослених више него што ће смјети да имају када законске одредбе о дозвољеном броју запослених ступе на снагу - каже Мићић.

Он додаје да већ постоје приједлози да се иде у измјене закона, па макар то било само пролонгирање рока за његову примјену.

- Закон је усклађен са легислативом сусједних земаља и најбољом европском праксом, тако да би евентуалне измјене представљале само додатну куповину времена - каже Мићић.

Из Министарства финансија РС кажу за “Глас Српске” да су у складу са Законом о буџетском систему РС локалним заједницама издали сагласност за буџете за 2019. годину.

- Чланом 166. Закона о локалној самоуправи је прописано: “Органи јединица локалне самоуправе дужни су да број запослених у градској, односно општинској управи ускладе са чл. 66, 67. и 68. овог закона до 30. јуна 2019. године”. Локалне заједнице имају обавезу да спроведу тај члан закона - наводи се у одговору на наша питања.

Из Министарства управе и локалне самоуправе на наша питања су прецизирали да јединице локалне самоуправе у спровођењу Закона о локалној самоуправи код утврђивања максималног броја запослених у градској односно општинској управи, треба да користе податке о попису становништва, домаћинстава и станова из 2013. године које је објавио  Завод за статистику РС.

- Ресорно Министарство, у овом тренутку, не може прејудицирати колико ће јединица локалне самоуправе извршити законску обавезу везану за ово питање. Након истека законског рока одредиће даље кораке за поступање према јединицама локалне самоуправе које број запослених не ускладе  са законом - кажу из министарства.

Казнене одредбе

 

Члан 67. Закона о локалној самоуправи каже да максималан број запослених на неодређено вријеме у градској, односно општинској управи, не може бити већи од три запослена на 1.000 становника у тој локалној заједници према резултатима посљедњег пописа становништва.

Изузетак су локалне заједнице са мање од 5.000.  Према закону, одговорно лице у органу јединице локалне самоуправе биће кажњено новчаном казном од 5.000 КМ уколико не поступи по одредбама закона које се односе на максималан број запослених.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана