Gradonačelnik Trebinja saslušan zbog nezakonitog zapošljavanja

Marijana Miljić
Gradonačelnik Trebinja saslušan zbog nezakonitog zapošljavanja

Trebinje - Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i direktor trebinjskog Centra za socijalni rad Mila Marić saslušani su u petak u policiji zbog sumnje da su nezakonito zaposlili 20 osoba.

Portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović rekao je da su od Republičkog tužilaštva dobili prijavu grupe nezadovoljnih građana prijavljenih na Zavod za zapošljavanje, koja je podnesena protiv Vučurevića zbog sumnje da je počinio krivično djelo povreda osnovnih prava radnika.

- Mi smo dostavili Centru javne bezbjednosti Trebinje zahtjev da ispitaju ove navode. Ukoliko bude utvrđeno da postoje indicije da je počinjeno krivično djelo, biće pokrenuta istraga - rekao je Vukanović i dodao da predmet datira iz 2013. godine i da ništa nije rađeno po hitnom postupku.

U Centru javne bezbjednosti Trebinje potvrdili su da su saslušani Vučurević i Marićeva, ali nisu iznosili mogli iznositi više informacija.

Vučurević je na vanrednoj konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovala i Marićeva, izjavio da je saslušan zbog prijave grupe ljudi da je nezakonito zaposlio 20 osoba u gradskoj administraciji. On je optužio Okružno tužilaštvo u Trebinju da sprovodi pravno nasilje i politički pritisak na njega i Gradsku upravu. Marićeva je kazala da je saslušana zato što je zaposlila dijete poginulog borca na mjesto čistačice u ustanovi na čijem je čelu. Vučurević i Marićeva naglasili su da su prilikom zapošljavanja sproveli konkursne procedure.

Opozicione stranke u Trebinju već dugo upozoravaju na prekomjerno i nezakonito zapošljavanje u Gradskoj upravi u preduzećima i ustanovama čiji je ona osnivač uglavnom po partijskim i rođačko prijateljskim linijama. Predsjednik trebinjskog SNSD-a Luka Petrović rekao je da je Vučurevića policija trebalo davno da sasluša zbog raznih malverzacija.

- Javna tajna je da u Gradskoj upravi sjedi armija radnika. Zapošljavanje mimo konkursa i po stranačkoj i rodbinskoj vezi je samo jedna u nizu malverzacija iza kojih stoji Vučurević. Vučurević je počinio i teža krivična djela od nezakonitog zapošljavanja. On treba da odgovara za veći broj nezakonito stečenih penzija u Hercegovini, prodaju gradske imovine i uništavanje poljoprivrednika - rekao je Petrović i dodao da se Vučurević bahato ponaša i prema borcima i medijima.

Predsjednik NDP-a u Trebinju Slobodan Šaraba rekao je da je samo u posljednje tri godine u gradskoj administraciji zaposleno 120 osoba.

- Vučurević uglavnom zapošljava one koji imaju stranačku knjižicu PDP-a i SDS-a - rekao je Šaraba i dodao da ga hitno treba u tome zaustaviti.

Višak 171 činovnik

Prema posljednjim podacima, kojima raspolaže Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, u Gradskoj upravi Trebinje je zaposleno 265 radnika.

Na osnovu odredbi u Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi, koji je nedavno usvojila Vlada RS, u administraciji najvećeg grada u Hercegovini višak je čak 171 radnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana