Грађански принцип води нестанку БиХ

Ж. Домазет, Д. Момић
Грађански принцип води нестанку БиХ

Бањалука - Предсједник Демократске фронте и кандидат ове странке за члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић жестоко је узнемирио јавност тврдњом да "БиХ мора одбацити превазиђени концепт конститутивности народа и снажније се ангажовати на успостави грађанског и демократског принципа један човјек - један глас".

На његове изјаве оштро су реаговали из ХДЗ-а, одакле поручују да се Комшић у борби за гласове додворава Бошњацима и ради директно против интереса Хрвата, али и Срба у БиХ, зато што његова иницијатива за крајњи циљ има апсолутну доминацију бошњачког народа у БиХ.

Делегат хрватског народа у Дому народа БиХ Зденка Џамбас из ХДЗ-а рекла је за "Глас Српске" да је оно што говори Комшић чисти популизам и предизборна прича.

- Имао је прилику четири године док је био посланик да нешто каже. Нисам га чула да је нешто говорио, чак ни када се расправљало о Изборном закону и пресудама Уставног суда - рекла је Џамбасова.

Она додаје да лидер ДФ-а зато сада нема право да о било чему говори.

- Ријеч је о странци која је у распаду и сада форсира причу о грађанској БиХ да би добио гласове Бошњака јер их од Хрвата свакако нема. То што Комшић говори је говор мржње према ХДЗ-у и свим странкама окупљеним у ХНС-у - оцијенила је Џамбасова.

Она додаје да су Комшићеве тврдње да Драган Човић и ХДЗ желе оживљавање Херцег-Босне или трећег ентитета шупља прича која не пије воде.

- Он тиме у ствари подрива и БиХ и положај Хрвата у БиХ - рекла је Џамбасова.

Члан Главног одбора ПДП-а Саша Чекрлија каже да Комшић оваквим изјавама покушава да обезбиједи подршку бошњачког бирачког тијела на октобарским изборима, али да од успостављања принципа један човјек - један глас нема апсолутно ништа.

- Преамбулом Устава БиХ дефинисано је да у БиХ постоје три конститутивна народа, те да та три народа и грађани БиХ утврђују важећи Устав БиХ. Ако неко жели да укине овај уставни принцип, то значи да по аутоматизму доводи у питање Устав БиХ, а тиме и постојање БиХ - каже Чекрлија.

Он објашњава да би Комшићева идеја на крају могла да му се врати као бумеранг и обије о главу.

- Без конститутивности народа више не постоји Устав БиХ, а без Устава не постоји ни БиХ. Једино што тада постоји јесу њени ентитети Република Српска и Федерација БиХ, који практично постају самосталне државе - сматра Чекрлија.

Мини-диверзија Дејтона

На изјаве лидера ДФ-а реаговао је и бивши замјеник директора ЦИА за Балкан Стивен Мејер, који је рекао да је иницијатива за укидање конститутивности покушај мини-диверзије Дејтонског споразума који може да изазове потресе и у БиХ и у регији са врло неизвјесним исходом.

- БиХ је данас даље од тога да буде јединствена држава него у било којем тренутку у прошлости. Још од прошле године наговјештава се да ће на Балкану, прије или касније, доћи до мијењања граница. Нове границе би се највјероватније повлачиле између Србије и Косова, а по слиједу домино-ефекта могуће и у БиХ - рекао је Мејер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана