Građani traže izmještanje migrantskih centara iz Bihaća

Srna
Građani traže izmještanje migrantskih centara iz Bihaća

Bihać - Građani Bihaća održali su večeras, po četvrti put, mirne proteste zahtijevajući izmještanje migrantskih centara van grada, kao i ograničeno kretanje migranata po gradu.

Oni su apelovali na vlasti BiH da preuzmu dio tereta i brige za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu.

Organizatori protesta traže da se zaustavi dolazak migranata, kao i da se oni izmjeste iz centra grada najkasnije do marta 2019. godine.

Jedan od organizatora protesta Sej Ramić kaže da su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije.

"Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć u skladu sa zakonima EU. Nigdje se u Evropi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar 20 kilometara od granice sa EU, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši", rekao je Ramić.

Organizatori poručuju da Unsko-sanski kanton nema mogućnosti da adekvatno smjesti migrante i da se, osim Bihaća i Velike Kladuše, gdje je migrantska kriza već kulminirala, na udaru odnedavno našla i Bosanska Krupa, prenijeli su federalni mediji.

Oni ističu da je sve je to dovelo do zabrinutosti za vlastitu sigurnost, te poručuju da građani ne žele da prihvatni centri budu Đački dom i "Bira" u Bihaću.

Prema njegovim riječima, migranti se ponašaju slobodno, hodaju gradom, čine krivična djela, a ne za se ni ko su.

Građani Bihaća ponovo su apelovali na Ministarstvo bezbjednosti BiH i na sve druge institucije BiH da se maksimalno zaštiti granica, kako bi se situacija sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu mogla staviti pod kontrolu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana