Грађани се боје изаћи из кућа након убиства мигранта

nezavisne.com
Грађани се боје изаћи из кућа након убиства мигранта

Бихаћ - Око 100 полицијских службеника јуче ујутру је извршило претрес миграната и објеката на подручју Бихаћа у којима бораве страни држављани због безбједносне ситуације која је након убиства мигранта у Великој Кладуши забрињавајућа и која је довела до узнемирености становника УСК.

Портпарол МУП-а УСК Снежана Галић потврдила је како је претресено више десетака особа у прихватном центру за мигранте, који се налази у објекту Ђачког дома у Бихаћу, а претресом су обухваћени и Дом пензионера, као и још неколико локација у којима борави већи број страних држављана.

“Претрес је извршен на основу одобрења Општинског суда у Бихаћу због посљедњих дешавања и убиства мигранта на подручју Велике Кладуше. Полиција је трагала за предметима који потичу из вршења кривичних дјела, нелегалним наоружањем и наркотичким средствима. Акција је подузета због узнемирења јавности и у циљу одржавања повољне сигурносне ситуације на подручју Бихаћа и цијелог кантона”, истакла је Галићева.

Према њеним ријечима, на овај начин се жељела послати порука мигрантима да је полиција будна и да се клоне асоцијалног понашања, док ће резултати акције вјероватно бити познати данас.

Галићева је истакла како полицији проблем представља и недовољан број преводилаца, с обзиром на то да велики број миграната, сем матерњег, не говори друге језике.

“На примјер, полиција у овим активностима користи услуге једне особе која говори арапски језик, а коју је одредио суд и ради се о једном локалном имаму. Међутим, међу мигрантима постоји и велики број особа које долазе с подручја гдје се не говори арапски језик”, казала је Галићева.

Из полиције су потврдили како сличан претрес није обављен на подручју Велике Кладуше због процедуралних разлога, али нису искључили да се то догоди у наредних неколико дана.

Иначе, сигурносна ситуација на подручју Унско-санског кантона у знатној мјери је погоршана након убиства 24-годишњег А.Л., мароканског држављанина, који је смртно страдао у масовној тучи миграната која се догодила у ноћним сатима протеклог петка у Великој Кладуши.

Према информацијама из полиције, дошло је вербалног, а потом и физичког сукоба између више миграната који су боравили у једној напуштеној кући у Улици Ђуре Пуцара Старог у том граду. Сукоб се потом пренио на улицу, гдје је дошло до масовне туче међу мигрантима, која је окончана трагичним исходом.

Припадници полиције су у протеклу суботу ухапсили и привели два страна држављана која су осумњичена за ово убиство. Они су задржани у притвору и над њима се врши криминалистичка обрада, а тијело страдалог мигранта превезено је у мртвачницу у Бихаћу.

 Посљедња дешавања и учестали инциденти с мигрантима у Великој Кладуши узнемирили су грађане, па је предсједник Опћинског вијећа у том граду Фикрет Башић сазвао хитну сједницу Колегија како би се одредио термин одржавања ванредне сједнице локалног законодавног тијела на којој би се расправљало о тренутној ситуацији.

Савјет мјесне заједнице Велика Кладуша затражио је хитно дјеловање надлежних институција због све теже ситуације с мигрантима коју оцјењују алармантном.

“Нажалост, морао се десити овакав случај да би се нешто озбиљније подузело. Ужи центар града је преплављен мигрантима и грађани су у страху да излазе и да се крећу, посебно ноћу. Позивамо надлежне полицијске органе да појачају своје активности, а грађане да пријаве полицији сва сумњива дешавања”, каже представник поменутог савјета Сенад Дидовић.

Министар унутрашњих послова УСК Анел Рамић каже како полиција у УСК неће допустити да се ствари отргну контроли.

“Постоји један број особа међу мигрантима који се баве кривичним дјелима, рекетаре и одузимају новац другим мигрантима и насилно се понашају. Такођер, они су вршиоци и других кривичних дјела, полиција је већ евидентирала педесетак таквих лица и они су под посебном присмотром”, рекао је Рамић.

Према његовим ријечима, ситуација с мигрантима би се знатно поправила формирањем јединственог прихватног центра на подручју УСК гдје би се прихватали и смјештали страни држављани. Иако је формирање таквог центра договорено прије неколико дана с Вијећем министара БиХ, до сада ништа није урађено на том плану. Влада УСК је за такав центар одредила два објекта у насељима Поље и Доња Видовска и ради се о имовини предузећа “Агрокомерц” која се тренутно не користи. “Међутим, ми до сада нисмо добили никакав одговор од Министарства безбједности БиХ у вези са овим питањем, иако је све било раније договорено”, каже Рамић.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, јуче нам се није јављао на мобилни телефон како бисмо добили његов коментар у вези са овом ситуацијом.

Према подацима МУП-а УСК, на подручју УСК тренутно борави око 2.100 миграната, али се претпоставља како је тај број и већи.

Иначе, Савјет министара требало би данас да разматра информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана